10 Heroes, One Stupid Boy



1998 Dünya Kupasında Arjantin karşısında aptalca bir kırmızı kartla atılan Beckham'a kızıp ertesi gün bu manşeti atmıştı The Mirror. Aslında "10 Heroic Lions, One Stupid Boy" demişler ama aslan benzetmesi bizim göreneklerimize uygun olmadığından onu attım. Zaten Bilica sahadayken kalan tüm oyunculara kahraman demek de çok mantıklı olmuyor ama Beckham'a benzetilen oyuncunun Lugano olduğunu anlamışsınızdır.

Oyuncuların saha içinde sinirlenmesini, sert bir hareketten sonra rakibe saldırmalarını, hakemi kovalamalarını hatta kavga etmelerini anlıyorum. Bu kadar yoruldukları bir yerde ani tepkiler vermeleri doğal. Önemli olan bunu mümkün olduğunca frenleyerek takımı sık sık eksik bırakmamak. İki sezon önce periyodik olarak cezalı duruma düşen Lugano, geçen sene Avrupa Kupaları, lig ve Türkiye Kupası dahil oynadığı toplam 42 karşılaşmada sadece 1 kere cezalı olduğu için kadroda yer alamamış, kırmızı kart sayısı ise 0. Tam Lugano sicilini düzeltiyor diye düşünürken bu sezona da bomba gibi girdi. İlk 8 maçta 4 sarı kart.

Bunların en azından bir tanesi hatalı, onu biliyoruz ve pozisyon gereği defans oyuncusu kart da görebilir diyelim (Yobo 7 maçta 0 kartla oynuyor). Her şekilde Lugano'yu aklamaya çalışalım ve bugüne kadar hiçbir şey yapmadığını kabul edelim. Yine de bugün yaptığına ne diyeceğiz? Lugano takıma, takım arkadaşlarına, hocasına ihanet etmiştir. Bunun geçmişte yaptıklarıyla, faullerle, kavgalarla bir ilgisi yok. Sadece bugün yaptığı bile büyük sorumsuzluktur. Fenerbahçe Kulübü Lugano'nun babasının çiftliği değil, burada canının istediğini yapamaz. Konu ne olursa olsun bir kavgayı uzatıp saha dışında maçın ortasında kart göremez. Böyle bir oyuncunun Fenerbahçe'de işi yoktur.

Profesyonelliğe, senede kazandığı para geyiğine girmeye hiç gerek yok. Bir küfür yüzünden kavga edip disiplin cezası alan, yurttan atılan üniversite öğrencisinin yaptığı da aptalcadır, bir küfür yüzünden hırsını alamayıp devre arası soyunma odasında kırmızı kart gören futbolcunun yaptığı da. Bu yaşa gelmiş bir insan "bana küfür etti" diye bir insanı 20 dakika kovalayıp sonucunu bile bile gidip saldırmaz. Hakem ne de olsa görmez burada diye saldırdıysa sorun daha da büyük. Takımın 2 dakika önce gol atmış; senin umrunda değil, nefretini bile yumuşatmamış, kafanda rakibin bir oyuncusu var ve soyunma odasına giderken koridorda ona saldırıyorsun. Acaba soyunma odasına girip "hocam, ikinci yarı 10 kişi oynayacağız çünkü ben koridorda adama saldırdım ve kırmızı kart gördüm" derken suratı kızardı mı? Bunu yapabildikten sonra Aykut Hoca'nın yüzüne bir daha bakabilecek mi?

Uruguay - Hollanda maçının devre arasında bunu yapabilir miydi Lugano? Yapabiliyorsa Uruguay taraftarının, hocasının, federasyonunun, halkının tepkisi ne olurdu? Yapamazdı diyorsanız o zaman burada da yapamaz. Burası Fenerbahçe, 100 yıllık kulüp Lugano boks yapsın diye kurulmadı. Uruguay maçında yapamıyorsa burada da yapamayacak, yapmayacak. Yapıyorsa Uruguay Milli Takımında nasıl tepki görecekse burada da aynı tepkiyi görecek. Ne takım, ne hoca ne taraftar Lugano'nun delikanlılıklarını çekmek zorunda değil. Bu kadar büyük sorumsuzluk, amatörlük ihanettir.


5 comments:

  1. Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

    Süper yazı kesinlikle. Ayrıca ilk golde de gördük ki artık Lugano taş gibi bir defans ta değil, belki de hiç olmamıştı bilemiyorum. Ama yapılacak şey belli; Yobo'nun yanına taş gibi bir oyuncu alacağız ama psikopat olmasın :)

  2. aspayze dedi ki...

    Gazetedeki haberlere göre Sezer, tünelde bekleyip Lugano'ya küfretmiş ve saldırmış. Karşılığında Lugano'da yumruk atmış. Lugano'nun bu tip agresif davranışlarını elbette savunacak değilim ama o karakterde bir adama küfredip boğazına sarılırsan yumruğu yersin. Bu aptallık değil Lugano işte bu. Bizim Lugano'yu idolleştirmemizin nedeni olan savaşçı karakterinin bir tezahürü.

  3. Unknown dedi ki...

    Anlayacağı bir tepki verilmek zorunda.

  4. Valthord dedi ki...

    yobo'nun yanında lugano bile sırıtmaya başladı. gel de şimdi bilica'yı çek.

  5. Skywalker dedi ki...

    Lugano "bile" siritmaya baslamadi, Lugano zaten hep buydu. Ilk sezonunda da boyleydi. AZ deplasman macinda 86.dakikada tac cizgisinde adami arkadan bicip duran toptan gol yememize sebep olusunu hic unutamadim. Servet'in familyasindan 1 ust sinif benim gozumde Lugano. Tek hamleli stoperlerden hic hazzetmiyorum. Yobo apayri bir adam Lugano'ya gore, kiyaslamam bile.

    Ashita he Free Kick

Yorum Gönder