Tepkinin Yönünü Şaşıranlar



Yukarıdaki fotoğrafta Hürriyet'in attığı iğrenç manşete tepki göstermiş Galatasaray taraftar grubu. Tecavüzün iyice mizah olduğu ülkede bu iğrençliklere tepki göstermek artık herkesin sorumluluğu oldu, hatta bu rezilliği sadece Galatasaray taraftarı değil, hatta sadece futbolla ilgilenenler değil tüm Hürriyet okurları protesto etmeli. "Suçu ne" içerikli kötü mizahın 105 yaşındaki nine için bile kullanılacağını düşünmek için akıl tutulması yaşamak gerek. 105 yaşında bir insanın atkısı boynunda maç heyecanı yaşamasındaki güzelliği görmeyip "yine kahroldu" temalı haber yapmak için Hürriyet olmak lazım.

Bu tepki fotoğrafında ise daha büyük sorunlar var. Fotoğrafa bakınca tepki ne için, neye gösteriliyor insanın kafası karışıyor. Hürriyet gazetesini sarı lacivert yapıp üzerini kırmızı çizgilerle çizmişler. Yani Hürriyet Fenerbahçe yayın organı olduğundan böyle iğrenç fotoğrafları basabiliyormuş. O zaman mesela şurada gösterilen rezilliği nasıl açıklayacaklar? Sanırım Ercan Saatçi olayından sonra böyle kampanyalara başlamışlardı. Hürriyet'in şoven, ırkçı, cinsiyetçi tutumu, Türkiye Türklerindir gazeteciliği o güne kadar kendilerini rahatsız etmemişken birden seviyesizliği bilinen bir adam Fenerbahçeli olduğu biliniyor diye Hürriyet rahatsız edici olmaya başlamıştı. Hürriyet'in Fenerbahçe Kulübü, taraftarı, derneğiyle hiçbir organik bağı yokken bu ön kabulden yola çıkarak analizler yapmaya devam ediyorlar.

Asıl sorun bu bile değil. "Fikrimiz değişmedi, hâla öylesiniz" sloganının çıkış hikayesini anlatayım. Sanırım 2000 yılında Ali Sami Yen'deki Galatasaray - Fenerbahçe derbisinde İstiklal Marşı sırasında Galatasaray tribünlerinde "hepiniz o.. çocuğusunuz" diye bir pankart açıldı, daha sonra konuşuldu, tepki gördü vs. 2000'lerin ikinci yarısından sonra derbilerde şiddet, olay, kavga eksik olmayınca birden bunu hatırladılar ve "fikrimiz değişmedi, hâla öylesiniz" sloganını buldular, sık sık kullanıyorlar. Özetlemek gerekirse insanların sadece bir takımın taraftarı olduğu için o. çocuğu olduğunu düşünüyor, bunu sesli dile getiriyor ve bu konuda hep aynı düşündüklerini beyan ediyorlar. Hürriyet'in benzetmesi ile ne kadar farklı bu?

Hürriyet'in cinsiyetçi, komik olmayan ve iğrenç manşetine tepki gösterirken aslında yaptıkları farklı değil. Cinsiyetçi bir dile sarılmaktan, Fenerbahçelilerle hiç ilgisi olmayan bir Fenerbahçeli nedeniyle milyonlarca insana küfür etmekten kaçınmıyorlar. O zaman insan merak ediyor; bu Hürriyet manşetindeki cinsiyetçi, seviyesiz benzetmenin bu yönleri sizi rahatsız etmediyse neye tepki gösteriyorsunuz? Eğer sizi rahatsız eden buysa, böyle bir seviyesizliği hiçbir dayanağı olmadan Fenerbahçe ile bağdaştırıp aynı seviyede bir dil kullanarak neye tepki veriyorsunuz?


5 comments:

  1. özgün dedi ki...

    içimden geçenleri okuyup yazmışsınız adeta. ayırca, mehmet ali birand da basının fenerbahçe yanlısı haberler yaptığını dile getirmiş. bunu da eskişehir maçı için atılan ''fener 6 kasımlarda farklıdır'' manşetinden dolayı söylemiş sanırsam. ancak aynı hürriyet'in hagi geldiğinde ''fener'e 5 atan tek galatasaraylı'' manşetini unutmuş herhalde.

  2. tosun dedi ki...

    Bu ultra aslanları ciddiye alıp haklarında yazı yazman beni şaşırttı PvH.
    Gerçekten Fener Cimbom rekabeti konusunda konusulacak oyle cok sey, edilecek oyle cok kelam, getirilecek oyle cok elestiri var ki; bu kadar cok konu arasinda bunlar hakkinda yazi yazmak zaman kaybi gozumde.
    Hakli tepkini yok saymiyorum elbette, ama gulup gececeksin bunlara. Tarihe not dusulsun elbette ama yine de bilemedim...

  3. lions dedi ki...

    şekil olarak haklısın burda fenerle alakası olmayan bir durum var ama sonucta bu bir taraftar tepkisi ve karşında taraf olduğunu düşündüğün bir kurum var ve gerçekçi olmak lazım hurriyet gercekten fenerlidir meriç tunca gibi bir adam var orda yahu adam dunyalı bile değil ama fenerli işte :)) bence ortak tepki konmalı boylece bu kurum hatta kurum bile değil bu gazete kadrosunu baştan sona yenileyebilir zira ordaki adamların her gun ne içtiğini merak ediyorum. birde Galatasaray taraftarı demek ultraslan demek değildir ben ve etrafımda yuzlerce gslı arkaşdaım ultraslandan nefret ediyrouz. onlar taraftar falan değil paralı asker , yeni stadda yok olmaları dileği ile...

  4. Adsız dedi ki...

    ben maçın tamamını izleyemedim. açıkçası o gün hürriyet de almadım içeriğini bilmiyorum.
    fatma nine'nin, geçen maçta çektiği uykulu ıstıraptan sonra, yine stadlara kadar getirip yaşını almış bir teyzeyi gereksiz yere yormalarıyla ilgili bir haber sanmıştım. eğer içeriği böyleyse, bence başlık sırıtmaz. hatta haklı geliyor bana. ama mevzu yenilgiyle alakalıysa biraz sığ kalıyor. bu sığlığın bize bıraktığı, aklımızda sadece tecavüz edilen bir kadın imajının uyanması oluyor.

  5. Unknown dedi ki...

    Birde böyle bir şeyde varmış.

    http://rapaic8.blogspot.com/2009/10/ne-alaka-la-gerizekallar.html

    Bunların amaçları tamamen ilgi çekmek. Fenerbahçe denildiğinde bakmadan geçen ne galatasaraylı nede beşiktaşlı vardır.

Yorum Gönder