Araştırma: Cristian Oliveira Baroni & Andre Dos Santos



Görünen o ki yeni transferler Andre Dos Santos ve Cristian Oliveira, internetteki muhtelif görüntüleri ve kulaktan dolma birkaç bilgi dışında hepimiz için kapalı kutu. Cristian’ın defansif ortasaha olması ve Andre Santos’un sol açıkta oynuyor olması dışında pek birşey bilmiyoruz. Sanki şimdi Brezilya ligini takip eden ve her detayını bilen biriymiş gibi ahkam keseceğim sanılmasın, ancak elimizden geldiğince, öğrenebildiğimiz kadarıyla buraya not düşelim ki takımın gidişatı hakkında sohbet etmeye vesile olsun istedim; elbette profesyonel destek alarak. Brezilya futbolu hakkında kafaya takılan bir şey olduğunda ilk akla gelen adres olan TV Globo in São Paulo’nun yorumcusu Jon Cotterill’e masraftan kaçınmadık ve “papazın çayırı” olarak biz de sorduk Fenerbahçe’nin yeni transferleri Andre Santos’u ve Cristian Oliveira’yı. Kendisi sağolsun ilgilendi ve bildiklerini aktardı.

Öncelikle Cristian Oliveira’ya bir bakalim. Ahit uzunluğunda bir ismi vardır muhakkak kendisinin ama bize yetecek kadarıyla ismi “Cristian Oliveira Baroni”. Kaşını, gözünü, boyunu, kilosunu merak etmiyorsunuzdur diye tahmin ediyorum zira Radikal gazetesi spor servisi kinayeli bir yazıyla beraber bu konuyu açıklığa kavuşturmuş, takip etmişsinizdir(http://tinyurl.com/loujut). Kinaye kısmıyla ilgili daha sonra konuşulur elbet, şimdi o kısma girmiyorum. Kendisi officially bir defansif ortasaha oyuncusu ancak ileriye çıkmayı seven, güçlü bir oyuncu ve geçtiğimiz sezon mükerrer kereler ileriye çıkarak skora katkıda bulunmuş. Aşağıdaki videolarda da görüleceği gibi kendisi Aziz Yıldırım’ın tabiriyle “öpen futbolcu” statüsünde değerlendirilebilecek derece de azimli ve güçlü bir oyuncu.

Takıma katıldıktan sonra, Daum’un bu aralar dilinden düşmeyen “Yeni Fenerbahçe Zihniyeti” içerisinde Cristian Oliveira’nın nereye tekabül edeceği muamma ancak görünen o ki Selçuk ve Deniz’in genellikle oyna(yama)dığı ve eskiden Aurellio’nun ve Appiah’ın (sağ kanatta değerlendirildiği zamanlar dışında) bulunduğu mevkide yer alması kuvvetle muhtemel. Selçuk ve Deniz’den farklı olarak bileklerine hakim ve sahada geniş alanı idare edebilen biri. Yani, özlediğimiz, beklediğimiz “basan, koşan, pres yapan, ve hatta neden bilmiyorum ama ısıran/öpen” defansif ortasaha özelliklerine sahip biri. Defansın hemen önünde topu alıp ileriye taşıması ve ofansı rahatlatması, özellikle de bunu Alex ve Emre’nin geriden topu alıp taşımasına engel olarak, oyunu ileriye kolaylıkla ve süratle taşıyarak yapması sanırım bizim için en önemli faydası olacak. Misal bu özelliklerini kullanarak, Paulista Eyalet Şampiyonası'nda Corinthians'ın Sao Paulo'yu 2–1 mağlup ettiği yarı final maçında attığı golle takımına galibiyeti getirmişti.

Bunlara ilave olarak, Aurelio ve Appiah kadar defansif özelliklerinin de üst düzey olduğu söylenebilir zira sahada geniş alanları idare edebiliyor ve koşan, hırslı bir futbolcu. Yani sonuç olarak uzun zamandır bahsi geçen iki yönlü (hem defansif hem ofansif yönü kuvvetli) ortasaha arayışımız, Cristian Oliveira ile son bulmuş olabilir. Son olarak da bu sezon 51 maçta 8 gol atmış, onu da belirtelim.

http://tinyurl.com/d3qmod

http://tinyurl.com/mnwkm2

“Andre Clarindo dos Santos” ise Brezilya da defansın solunda oynayan bir futbolcu ancak bir defans oyuncusu değil. Siz okurken fark etmeyebilirsiniz ancak yazarken fevkalade mantıksız görünen bu cümle, düşünmeye biraz daha şans tanıyınca giderek mantıklı hale geliyor, bence siz de deneyin.

Şöyle ki bu cümleden sonra akla ilk gelen isim Ümit Özat oluyor, sonra Andre Santos’un topla yaptıklarını, kanat ortalarını (düşünün bir de sol ayakla orta açıyor) ve genelde bulunduğu mevkiyi görünce aradaki farkı anlamak kolaylaşıyor. Öyle görünüyor ki Fenerbahçe’de defansın solunda değil, Uğur Boral’ın oynadığı (ve hatta bence Özer’in oynayacağı) sol açıkta değerlendirilecek.

Andre Santos’u farklı yapan, kendisinin iyi orta yapmakla kalmayıp, iyi orta yapabilecek noktaya kadar topa hakim olabilmesi ve dribbling yapabilmesi. Arkasında Carlos’a daha az iş bırakıp adamı çok yormadığı gibi ve onunla birlikte hızla kanattan çizgi boyunca atağa çıkabilir. Dahası Sağda Topuz’un solda Andre Santos’un olduğu bir takımda oyunu kanatlara yığmak artık çok daha kolay olacaktır ve oyuna zenginlik kazandıracaktır. Uğur Boral’ın ilerlemeye korkup Carlos’la paslaşıp hızlı kanat ataklarını bitirdiği, Ümit Özat’ın Himalayalar’a orta açtığı günleri umarım bu sayede geride bırakacağız. Şimdi haksızlık yapmayalım, elbette Ümit Özat da mücadele ve azim konusunda istatistiklere bakıldığında başarılı bir futbolcuydu ancak şunu demek de abes kaçmaz sanırım; artık sağ kanattan taca çıkan sol kanat ortalarını daha az göreceğiz gibi.

Andre Santos’un iyi bir frikikçi olduğunu da sanırım yazmama gerek yok, onu da muhtelif yerlerden okumuşsunuzdur ancak bi de görelim be hacı diyenler için link aşağıda. Son olarak Andre Santos 98 maçta 25 gol atmış, bu da bi kenarda dursun..

http://tinyurl.com/ldt69b

Verdiğim bilgiler elbette başta da söylediğim gibi Jon Cotterill’in değerlendirmeleri ışığında yazılmıştır zira Brezilya ligi konusunda ahkam kesebilecek haddimin olmadığını baştan belirtmiştim. Ve yine bu bilgiler “Yeni Fenerbahçe Zihniyeti” içerisinde nasıl şekillenecek bunu zaman gösterecek, ancak performans/ihtiyaç düzleminde görünen o ki Aykut hoca başarılı iki transferin altına imzasını atmış.

Eğer kağıt üzerindekiler sahaya da yansırsa ve kısa sürede uyum içinde oynayan bir takıma ulaşılırsa; defanstan hızlı çıkabilen, teknik kapasitesi yüksek bir ön libero sayesinde özellikle Alex ve Emre’nin ofansif özelliklerini daha ön plana çıkartan, hem ortadan hem kanatlardan etkili ataklar yapmaya müsait, bu sayede oyunun yönünü sıklıkla değiştirebilen, kanat oyuncularının golcü vasıfları sayesinde pozisyon zenginliğine sahip bir Fenerbahçe izleyebiliriz gibi görünüyor.


9 comments:

  1. aethewulf dedi ki...

    Onurum araştırmacı gazeteci kimliğin ile böyle TV Globo in Sao Paolo'nun mümtaz yazarları ile görüşmen, bilgi alman, bunları da böyle aksettirmen acaip bir iş olmuş. Yalnız ahkam kesen değil, sahaya inip haber çıkartan bir Edward Murrow bir Anderson Cooper oldun gözümde.

  2. onurpasa dedi ki...

    Madem adina araştırma diyecek kadar niyet ettik, bari maliyet kısmını da açıklığa kavuşturalim ki tamam olsun.. Rivayet odur ki 2 oyuncunun 5'er yillik alacaklari ile birlikte Fenerbahçe'ye maliyetleri 31 Milyon Euro. Andre Santos'un yillik 2.2 Milyon Euro, Cristian'in ise yillik 1.2 Milyon Euro alacağı yine bu rivayetin bi parçası.. Çarpıp toplayıp çıkarınca özetle durum şu; iki oyuncunun toplam bonservis bedelleri 14 Milyon Euro. Elbette bu rakamlar resmi olmayip tamamiyle dunya basinindan derlemedir..

  3. Sekhranikos dedi ki...

    Süper olmuş. Papazincayiri farkıyla diye sunsana mubarek. Bu arada wikipediada bu -benim araştırmacılığım bununla sınırlı:)- cristianın tüm kariyerinde kariyerinde 10 gol gözüküyor. üstelik corinthians kariyeri 13 maçla sınırlı gözüküyor. farkın nedeni nedir?

  4. Adsız dedi ki...

    fazla subjektif olmuş. Fenerbahçe taraftarısınız galiba.

  5. aethewulf dedi ki...

    Ahahaha abi buna bayılıyorum işte. Blogun ana sayfasındaki 10 yazıdan 8 tanesinde Fenerbahçeyle ilgili bir resim var. Bir tanesinde kocaman "Biz Fenerbahçeliyiz bizden çok adam çıkar" yazıyor. Adam diyor ki "Fenerbahçe taraftarısınız galiba" Adsız kişinin Fenerbahçeli olduğumuzdan şüphe etmemesi için daha ne yapmamız lazım "İşte O fenerbahçeliler" diye fotoğrafımızı mı koyalım? Ne zeka. İşte bu zeka Ü Brezilya'daki bir gazetenin yazarıyla görüşülerek yapılan bir araştırma subjektif olduğunu iddia ediyor. Adsız bir zahmet etsen de izah etsen neresi subjektif, daha objektif nasıl anlatılabilir? Araştırılmış, sorulmuş, Brezilya futbolunu senden ve hepimizden iyi bilen Brezilyalı spor yazarları ile görüşülmüş ve edinilen bilgiler aktarılmış. Senin bildiğin "objektif" bilgi ne? Bu bilgiyi kime dayandırıyorsun? Var mı öyle bir şey söylemene zemin olacak verin? Hürriyet okuyucu yorumu zekasıyla laf beyan edince böyle kötü gözüküyor işte, bastım da dalga geçeyim diye.

  6. Olgu dedi ki...

    Blogun adı "Papazın Çayırı" olunca, bizim burada misyonerlik faaliyetinde bulunan bir grup inanmış papaz olduğumuzu düşünmüş olabilir. Tamam biz objektifiz de, ne malum Jon Cotterill'in Fenerbahçeli olmadığı. Maraton tribününde kombinesi var diyorlar, görenlerin yalancısıyız.

  7. onurpasa dedi ki...

    @ Sekhranikos
    Cristian 2008 yılı içinde katılıyor Corinthians'a; "Campeonato Brasileiro", "Copa do Brasil" ve "Campeonato Paulista" da oynuyor Corinthians formasıyla.. Bu rakamlar bu üç platformda attiği golleri yansıtıyor. Wikipedia'da sadece 90 dakika forma giydigi lig maçları hesaba katılmak istenmiş olabilir diyeceğim ancak onda da bir hata var çünkü 18. dakikada çıktığı "Oeste" maçı ve 84. dakikada çıktığı "Santos" maçı dışında 2009 senesi içinde 17 maçta 90 dakika oynuyor ve bu 17 maçta 3 gol atiyor. Sen söyledikten sonra ben de kontrol ettim ama bu konuda wikipedia pek yardımcı olacakmış gibi durmuyordu, aklında olsun :)

  8. Adsız dedi ki...

    çok objektif bir yazı, sanıyorum beşiktaş taraftarı değilsiniz.

  9. Sekhranikos dedi ki...

    Ulaştığım en son spor araştırmacılığı wikipedia idi o kaleyide yıktın başıma eksik olma:)

    Bu arada adsız kardeş için subjektifden kasıt sabaha kadar sövmekse onu yapıverin onur bi zahmet. rahatlasın insanlar. Güncel brezilya milli takımının sol kanadını almışız ki buna rağmen abartılmamış merkezinden bilgi alınmış enteresan bir mantalite. İlla hayatı boyunca milli olamayıp alexi 4 e katlayanlardan almalı.

Yorum Gönder