Son 10 Yılın En Önemli Spor Olayları


Marilyn

Son 10 yılın, milenyumun, yeni çağın, yüzyılın ilk 10 yılının en önemli olayları listeleri yapılıyor. Biz de eksik kalamazdık. Liste yapmak sorun değil fakat sürekli "on yıl" yazmak sorun. İngilizcede 10 yıl için tek kelime var, TDK yetkililerini göreve çağırıyorum. "dekat" 10 yıl demek olsun mesela. Son dekatta en önemli olaylar şunlar bunlardır diyelim, diyebilelim. İşte o olaylar:

Önem sırasına göre(en önemli 1 numarada)

10. Güiza'nın Sigara İçmesi: Bu fotoğraf bir devrimdir. Oyuncu yeni gelmişken bu fotoğrafı görüp "bu ne iş arkadaş, kovalayın şu adamı" diyenlere gülenler bugün neredeler acaba? Güiza sigara içtiği için o gün gerçekten kovulsa bugün Fabiano sağdan soldan gelen ortalara röveşata vuruyordu. 12. hafta itibariyle en çok röveşata golü atan takım rekoru elimizdeydi. Ah dinleyeydik zamanında o adamları.

9. Beyonce konserinin iptal edilmesi: Bu konser yapılmış olsa ilk şampiyon olamadığımız sene "konser şirketi mi spor kulübü mü belli değil" eleştirisi yapacaktık. Gelin itiraf edelim. Yapılmaması bu nedenle hayırlara vesile olmuştur. Bir bakıma tarihi yeniden çizmiştir. "Fener bize Beyonce getir" gibi sonradan üretilecek tonla angut tezahurattan kurtulmamızı saymıyorum bile.

8. Yumurtalı doğum günü kutlamalarının başlaması: Genç ve yetenekli futbolcu Kemal Aslan bu yumurtalar sayesinde 4 sene ekmek yedi. Yumurtalı doğum günü mevzusunu hafife almayalım. Her yumurtalı kutlama sonrası taraftar forumlarına konulan fotoğraflar ve ardından gelen "işte arkadaşlık en üst düzeyde" yorumları olmasa başarının sırrı da sonsuza kadar sır olarak kalacaktı. 2000 yıl sonra Dereağzı'nda kazı yapacak arkeologlar yumurta kabuklarını bulacak ve başarının sırrını çözecekler. Teşekkürler Brezilyalılar.

7. Resmi sitenin Henry haberini yalanlaması: 10 yılın dönüm noktalarından. Yalanlama 1 saat daha gecikse piyasaya sürülecek binlerce Henry forması kapış kapış satılacak, Türk spor tarihinin en büyük dolandırılığını on yıllarca sırtımızda taşıyacaktık. Olmadı. Resmi site zamanında yetişti ve olası bir kargaşayı önledi, zaten aksi de düşünülemezdi fakat o sırada bunu anlamayacak kadar heyecan yapmıştık.

6. Alex'in saç uzatması: Sporcunun performansı ve fiziksel görünüşü arasında korelasyon vardır tezini kanıtlayan en önemli bilimsel araştırmalardan. Alex'in saçı uzun olduğu süre içinde taraftarlar düzenli ağlama, yakınma ve şikayet seansları düzenlemiştir. Her gece uykusundan kabusla uyanan birkaç taraftar 155 Polis imdatı arayarak durumu rapor etmiştir. Bu süreçte Alex'in kötü oynadığına kani olunmuş, gereğinin yapılması arz edilmiştir.

5. Aziz Yıldırım'ın istifa etmesi: Bunu listeye aldık ama telefonlarımız kilitlendi. Halk "hangisi?" diye soruyor. Bunu kim neden almış listeye anlamak mümkün değil. "Fenerbahçe'nin maç yapması" maddesi de koyaydınız utanmadan.

4. Roberto Carlos'un fatura yatırması: Fenerbahçe dünyanın en önemli sol bekine fatura yatırtır intibası bırakan bu şok görüntüler önemli bir imaj çalışması olmuştur. Bu fatura olayını gören Lampart, Forlan, Lucio, Maldini, Romario, Sabri gibi yıldızlar kulübe "bizi transfer" edin faksları çekmiştir fakat gizlilik içinde yürütülen çalışmalar sonucu Güiza'da karar kılınmıştır. Bu görüntü Türkiye'deki spor kulüplerinin kurumsallık ve imaj çalışması alanında örnek aldığı şahane bir eser olmuş ve 4 dalda Grammy kazanmıştır.

3. Are you player ha?: Sporcu ve taraftar arasında kopmaya yüz tutan geleneksel bağları sağlamlaştıran bu cümle Kezman isimli player'a edilmişti. Eskiden maç biterdi, biz tünel çıkışı bekler, oyuncularla rakı, balık yapardık. Şimdi bakıyorum öyle değil. Biz sıcak suyla duş aldığımız gün şükrederdik. Sporcuların altında şimdi son derece modern tesisler ve iyi imkanlar var. Bunun yanında samimiyet gitmiş. Bakıyorsunuz futbolcu BMW'sine atlayıp eve gidiyor. Oysa bizim zamanımızda el ele kol kola çıkardık. İşte bu değerli arkadaşımız "Are you player" sorusunu sorarak o eski sıcak günleri bize yaşatmıştı.

2. 10 Ağustos 2003 Fenerbahçe - İstanbulspor maçında Erhan Albayrak'ın kırmızı kart görmesi: Son 10 yılın en önemli olayı olan bu kırmızı kart görme olayı birçok şeyi kökten değiştirmiştir. İlk olarak kırmızı kart görmek kötüdür bu anlaşılmıştır. 1 kişi çıkınca 9 futbolcu kalıyor, 10 futbolcuya karşı oynuyorsunuz o zaman da bir adam forvete geçiyor markajdan kaçıyor misal vermek gerekirse. Çok acı sonuçları olduğu öğrenilmiştir. Erhan Albayrak bir daha sol bek oynayamamıştır. Bu maçtan sonra oyunculara kırmızı kart görmemeleri konusunda uyarı yapılmıştır. Kırmızı karta rağmen "Biz hakem hakkında hiç konuşmuyoruz fakat bugün hakem bizi ince ince doğradı açıklaması" yapılmamıştır ve halk açıklamayı duymak için sabaha kadar televizyon başında beklemiştir. Bir devrin sonu olan bu kart çok önemlidir.

1. papazınçayırı blogunun kurulması: Fenerbahçe taraftarının kalesi, günde bir milyon ziyaretçinin uğrak noktası, Türkiye'nin en önemli spor portalı papazincayiri'nin kurulması muhakkak ki çok önemli bir olaydı. Papazincayiri kurulana kadar dünya üzerinde bir tane insan evladının bile aklına blog tutmak, tuttuğu takımla, izlediği oyunla, sevdiği fimlerle alakalı yazı yazmak gelmemiştir. Bunun yolunu tabii ki papazincayiri açmıştır. O yüzden çok mühim bir hadisedir. Efendiler, blogunuza yazdığınız her yazının altına "bu temiz sayfa için papazınçayırı'na da bir teşekkürü borç bilirim" notu ekleyiniz. Bu da böyle ünlü bir vecizedir.


7 comments:

  1. benden bu kadar dedi ki...

    çok ta*ak bir yazı olmuş abi. ben baya güldüm ama. 10 yıl yazılarıyla böyle güzel bi şekilde dalga geçmen takdire şayan. özellikle şu cümlede koptum:

    ilk olarak kırmızı kart görmek kötüdü bu anlaşılmıştır.

    bu ne lan :D

  2. Ortega dedi ki...

    Ahh.. Tam da "Son 10 yılın filanca falancaları listeleri" yapacağım ama son 10 yıl yerine daha kısa ve rahat yazılabilecek bir şeyler uyduramadım diye düşünürken karşıma çıkan yazı :)

  3. Hakan dedi ki...

    teşekkürler o halde :)

  4. Unknown dedi ki...

    biz de blog ahalisi olarak kac zamandir ilk 11 yapmaya calisiyoruz, 2 isimde takilip kaldik...

    guzel kapak oldu valla :)

  5. PVH dedi ki...

    yahu bir yanlis anlama oldu sanirim. Kimseyle dalga gecmek icin ya da kapak takmak icin yazmadim :) 10 yilin en iyileri yazilarini goruyordum, ben de yazayim dedim bu cikti haha. Yoksa yaz aylarinda son 10 yilin en iyi kadrosu diye bir yaziyi bizzat ben yazmistim.

  6. Unknown dedi ki...

    benim kapak demem tamamen geyik amacli, birseye alindigimdan falan degil...blog ahalisi olarak 2 isme takilip kaldik bu surecte liste uzerine liste geldi her taraftan onu soyluyorum :)

  7. H.C.T dedi ki...

    Gazzaray'ın uefa kupasını alması yok? Sanırım Fenerbahçelisiniz... Sizi objektifliğe davet ediyorum :((

Yorum Gönder