İlk Yarıda Fenerbahçe


FB

Sezon başından beri gol ve süre istatistiklerini tutuyoruz ve oyuncuların performanslarını kendi aramızda oyluyoruz biliyorsunuz. Bu rakamlar çok bir anlam ifade etmiyor tabii fakat bazı konuların daha iyi anlaşılması için faydalı olacakları da muhakkak. Sezona çok iyi bir seri ile başlayan takımın bir anda dibe vurmasının ardından "alışık olmadığımız biçimde" Avrupa'da moral bulup son iki maçını kazanması ve ilk devreyi lider bitirmesini değerlendirelim.

Öncelikle istatistiki veriler aşağıda


Rakamlara bakarak basitçe çıkaracağımız gerçekler:

1. İlk yarının en iyi oyuncuları: Bilica, Alex ve Emre. Onların ardından Gökhan, Cristian, Lugano geliyor. Bilica'nın farklı biçimde önde olmasının sebebi de takımın çöküşe geçtiği zaman dilimini cezalı geçirmesi, o açıdan biraz yapay olarak önde duruyor fakat ben şahsen bu rakamların dile getirdiğine katılıyorum; ilk yarının en iyileri Bilica, Alex ve Emre idi.

2. Cristian'ın kaleci Volkan dışında bütün maçlarda 90 dakika forma giymesi belli bir standartın altında oynamaması bize şunu söylüyor: Aurelio için sızlanmaya gerek kalmadı, yeni Aurelio'yu bulduk. Üstelik Emre ile uyumları da hiç fena değil şu ana kadar. Geçen sene bizi süründüren orta saha göbeği sorunu bu sene oyuncular sakatlanmadığı sürede olmadı.

3. 28 golün 13 tanesinde Alex imzası var, Alex hâlâ takımın en büyük hücum gücü. Diğer taraftan takımın forvetleri takımın düzenli oynayan oyuncuları arasında en kötü notlara sahip olanlar.

4. Kanat oyuncularının asist ve gol sayıları kanatlardan hücuma katkı sorununu hâlâ çözemediğimizin göstergesi.

Bunlar rakamların bize anlattıkları. Bir de bizim bildiklerimiz var. Güiza birçok maçta artık insanları çıldırtma noktası getirdi, kesinlikle ilk forvet olarak düşünülmemeli artık. Onun alternatifi olarak düşünülen Semih'in Trabzonspor maçında oyuna girdikten sonra ayağına hiç top değmeden 2 kez eline değmesi az çok ne durumda olduğunun fikrini verdi. Altay maçında da sahanın en kötüsü Semih'ti. Bu durumda yapılacak şey belli, transfer döneminde düşünülmesi gereken ilk bölge ileri uçtur. Bu sene birçok maçtan sonra da yazdık, Güiza yapamadıkları ile sadece gol atmamıza mani olmuyor, takımın moralini bozup direncini de düşürüyor. Özellikleri itibariyle iki forvet oynamaya da, bu sistemde tek forvet olmaya da uygun değil. Satılamıyorsa yedekte beklemeli ve yerine arkası dönük oynayabilen, hava toplarında etkili bir forvet alınmalı.

Kanatlarda bu sene de sıkıntı yaşıyoruz. Sağ kanada Kazım ile başladık fakat Kazım'ın sahada oynanan oyunla bir ilgisi olmadığını takım arkadaşları maç yaparken 90 dakika onları izlemeye bile tenezzül etmemesinden biliyoruz. Yaşı genç diye umut beslenecek bir oyuncu değil, sahada yaptıkları ve yapmadıklarıyla hayal kırıklığı olacağını defalarca kanıtladı. Onun yerine oynatılan Mehmet Topuz'a biraz daha süre verilirse sağ açık rolünü daha iyi yapabilir belki fakat futbolcu özellikleri nedeniyle ceza alanı önü ve çevresinde çok gezen, top isteyen ve pozisyon hazırlamaya çalışan bir oyuncu. Bize lazım olansa top ters kanattayken hücum koşuları yapacak, ceza alanını karıştıracak, arkadan gelenlere boş alan yaratacak bir kanat adamı. Mehmet'in kendi özelliklerini bu sisteme bir şekilde adapte edip o şekilde de fayda alabiliriz. Kazım yerine ısrarla oynatarak onu sisteme, sistemi ona adapte edeceğimize inanıyorum.

Sol kanatta ise büyük sıkıntı yaşadık. Roberto Carlos'un umursamaz futbolu yüzünden sol kanat savunmamız onun oynadığı maçlarda hep çok kötüydü. Yerine kullandığımız Vederson da birkaç maç dışında en iyi haliyle vasat bir oyuncu. Andre Santos'tan ilk maçlarında çok umutluyduk, Avrupa Kupası eleme maçlarında her maçta gol atmıştı fakat sonradan büyük bir fiziksel düşüş yaşadı. Sol kanatta sağ kanattakilerin yaptıklarını bile yapamadı. Hücuma da defansa da katkı vermeden birçok maç tamamladı ve son maçlarda kulübeye düştü. Şimdi solbek'te deniyoruz. Daha erken yorum yapmak için fakat böyle devam edecek gibi. Bu mevkide ne yapacağını görmek için zaman vermek gerek. Son maçlarda sonunda sol açıkta Özer oynatıldı. Oyun zekası ve yetenekleriyle solda oynasa da oraya adapte olabilecek bir oyuncu Özer. Yine de sol kanat için de bir transfer düşünülebilir. Bu durumda Deivid'in de takımdan ayrılması gerekecek. Sol kanat alınacaksa o bölge için de yukarıda sağ kanat için gereken özelliklere sahip bir oyuncu almak gerekiyor. 4-2-3-1 oynuyor olmamız ve 2 orta sahanın çok da golcü oyuncular olmaması nedeniyle kanatların hücum üretkenliğine katkı sağlaması şart.

Defansın göbeği ve orta sahanın ortası ilk devre itibariyle en uyumlu, en sağlam bölgelerdi. Lugano oynadıkça kendine geliyor. Bütün devreyi ceza almadan bitirmesi olumlu. Bilica takımın defansı önde kurmasında çok faydalı. İlk hamleleri genelde yerinde ve topla isabetli oynaması da Lugano'nun bu açığını kapatıyor. Emre ileride, Cristian geride kesici özelliklerini birbirlerini tamamlamak için kullanıyorlar ve iyi bir uyum sağladılar. Emre'nin sakatlıklar yaşaması dışında bir sıkıntımız olmaz.

Sağda Mehmet, solda Özer düzeni ikinci yarı Fenerbahçe'nin kaderini belirleyebilir. Bu iki oyuncunun gezen, arayan oyuncular olmasından eğer iyi bir forvet alınırsa faydalanabiliriz. Bu kadro düzeni ile alınacak ve takıma hızlı uyum sağlayacak bir forvet Nobre'nin ilk senesi gibi bir devrede ondan fazla gol atıp takımın en golcü oyuncularından olabilir. Takımın şu haline bakınca bir forvet şart.


11 comments:

  1. Ortega dedi ki...

    Bir rivayete göre Manisaspor'lu Simpson'ın peşinde koşuyormuşuz. Sol açık için düşünülüyormuş. İyi adam ama Özer'i yiyeceksek onun için, değmez tabii.

  2. PVH dedi ki...

    Nasil degmez ya, Simpson hemsehrim olur. Gelsin topragim, gelsin de sanli bayragimizi dalgalandirsin Kadikoy'de.

  3. Arkhe dedi ki...

    "Mehmet Topuz'a biraz daha süre verilirse sağ açık rolünü daha iyi yapabilir belki fakat futbolcu özellikleri nedeniyle ceza alanı önü ve çevresinde çok gezen, top isteyen ve pozisyon hazırlamaya çalışan bir oyuncu. Bize lazım olansa top ters kanattayken hücum koşuları yapacak, ceza alanını karıştıracak, arkadan gelenlere boş alan yaratacak bir kanat adamı. Mehmet'in kendi özelliklerini bu sisteme bir şekilde adapte edip o şekilde de faydalı olabiliriz."

    İşte bu yüzden Mehmet Topuz sol kanata, yeni Tuncay olmaya diyorum.

  4. Turklerklani dedi ki...

    Merak ediyorum Alex gidince kimi bulacağız gerçekten aklıma takılan soru bu.

    Koşsada koşmasada basına göre, oynasada oynamasada Alexin 1 pası maçı çeviriyor.

    Onun yerine geçebilecek bir futbolcu varmı acaba?

  5. tozlu parkeler dedi ki...

    Kanada Fenerbahçe'lidir, Simpson'da canımız ciğerimiz sayılır; gelsin. Zaten devre arasında çok önemli bir takviye beklememek lazım. Sırf bu yüzden artık klişeleşmiş olan ''Guiza'nın kazanılmasına çalışılacak'' cümlesi bile sinir etmiyor beni. Devre arasında ondan daha iyisini ya da daha faydalı olacak olanını transfer edebileceğimizi zannetmiyorum. Simpson en azından çabuk ve gol vuruşu yapmayı becerebilen bir isim olarak faydalı olur ama bizim overrated super ligde forma giyen oyuncunun maliyeti muadillerinin 3-4 katı olacağı için muhtemelen tercih edilmeyecektir.
    Ama şu bir gerçek ki ligin ilk yarısında en ileri uçta koca bir kara delikle uğraşıp durduk, takım en iyi maçlarını çıkarttığı günlerde bile o delik tüm olumlu hareketleri sonlandıran bir kör kuyuydu.
    Yalnız son haftalarda takım dizilişinde bir farklılık yaşanıyor ve bu diziliş farklılığı oyun karakterine de etki yapıyor.
    Mehmet Topuz ve Özer'in birlikte oynadığı maçlarda sağ ve sol bekler ve önlerinde oynayan dış oyuncular tren vagonu gibi birbirlerinin ardına dizilmek yerine ortaya daha fazla geliyorlar bu durumda ortadan hem daha fazla hücum ediliyor hem de rakip savunmadan dönen topları alıp tekrar hücum etmek noktasında şansımız artıyor.
    Bir de şu var; Bilica bu sezonun kilit oyuncusudur bence. Sezon başında çok fazla hata yaparak oynayacak ama takımın çabuk ve isabetli paslara dayanan oyun karakteri onunla başlayacağı için bu durumu topu oyuna sokma ve oyun kurma becerisiyle telafi edebilir diye düşünüyordum ama bugün telafi etmesini gerektirecek bir durum bile yok ortada.

  6. Sekhranikos dedi ki...

    Daumun ümit özatdan milli sol yapışını hatırladıkça bende Arkhe gibi düşünüyorum. Mehmet topuzu çok yakında milli takımın kanatlarından birinde görebiliriz. Sağ sol farketmez.

    Ayrıca ben yabancı transferlerinin hep devre arasında yapılması taraftarıyım. 6 ay birşey beklemeden ortama alışıp alışamadığı daha rahat görülür gibi geliyor. uyarsa tutarsın uymassa yollarsın gibi bir nevi.

  7. Stringer dedi ki...

    Neden Avrupa ligi istatistiklere dahil degil?

  8. Ortega dedi ki...

    Bendeki de hata tabii. Kanada'nın bölünmez bütünlüğü için kanının son damlasına kadar çarpışacak isimlerin olduğu blogda "Simpson iyi adam ama gelmese de olur" yazıyorum :)

  9. drogba dedi ki...

    İlk yarının en iyi oyuncuları: Bilica, Alex ve Emre. Onların ardından Gökhan, Cristian, Lugano geliyor


    Onların ardından gökhan ve lugano mu geliyor yanlış yazdınız herhalde gökhan ligin en kötü performans gösteren oyuncularından aynı zaman da luganoda kötü bi sezon geçirdi

  10. PVH dedi ki...

    Gökhan ilk 10 hafta iyiydi, ligin ilk yarısını değerlendirirken hatrınızda kalan son 4-5 maça göre değerlendirmeyin. Özellikle 3-7'inci haftalar arası en iyi oyuncumuzdu. Bu puanlamayı o yüzden yapıyoruz zaten, unutmamak için. Puanlar bunu söylemiş bize. Bilica-Emre-Alex en iyiler sonra Gökhan-Cristian-Lugano demişiz. "En" sıfatı bir karşılaştırma anlamı katıyor, yani görece olarak iyi. Bu sıralamada sırada Gökhan yoksa kimi koyardınız o zaman siz yazın. Andre Santos mu, Mehmet mi, kim daha iyiydi Gökhan'dan?

  11. Adsız dedi ki...

    Takımın en iyisi Bilica ve Emre bence. Zaten onların olmadığı (düşüş yaşadığımız arada) ne hallere düştük.
    Ama şu da var kesinlikle artık iyice inandım ki Daum uzun yıllar fenerde kalması lazım. Sistem ve disiplin adamı vesselam

Yorum Gönder