Ruha ve Duruşa Koyan Üç Puan


buyukler

Şimdi bir an için düşünün, ligin 9. Haftası Trabzonspor – Fenerbahçe maçı. Fenerbahçe 3-2 galip geliyor. Ancak sonradan anlaşılıyor ki Fenerbahçe 18 kişilik kadrosunu talimatnamelere uygun hazırlamamış. Hükmen mağlup ilan edilmesi lazım. Federasyon hükmen mağlubiyet kararı vereceğine bu olayı nasıl sümen altı ederim diye düşünüyor. Bizzat, bilerek, isteyerek gizliyor. Sezon sonu Fenerbahçe ile Galatasaray eşit puanda kalıyorlar. Fenerbahçe ikili averajla şampiyon oluyor. Talimatnameler düzgün uygulansa şampiyon Galatasaray olacak. O 3 puan işte bu kadar kritik.

Bu ülkede neler olurdu? Galatasaray ve Beşiktaş yönetimlerinin neler yapacağını, tribünlerin ne hale geleceğini, her maçtan önce sokaklarda ne olaylar olacağını, stadlardan koro halinde ne gibi küfürler yağacağını hayal edebiliyor musunuz?

Hakemler hata yapabilir. Hakemler pozisyon kaçırabilir. Futbol iki saniyelik bir oyundur. Hakem o saniye içerisinde o pozisyonu görmez, yanlış görür, sehven bir karar verebilir. Bizi delirten bu kararın sonucu etkilemesidir. İşte televizyonlarda, programlarda, internet sitelerinde ve tribünlerde bunları tartışıyoruz. Onlarca “hakem hocası” yüzlerce çok bilmiş çarşaf çarşaf yazı üstüne yazı döşeniyor. İleri geri oynata oynata, pozisyonları dondura dondura tekrar ediyor, hakemin o iki saniyelik hatası üzerine aylar yıllarca konuşuyoruz. 3 puan kalp krizi kadar ciddi. Halbuki hakemler insan. Saniyelik bir pozisyon içerisinde hata yapmaları fazlasıyla mümkün. Kasten, bilerek, isteyerek yapmasalar dahi futbolun dinamiği onları hata yapmaya zorluyor. Kimsenin umrunda değil, kusursuzluk istiyoruz. Bu hataları topluyor, federasyonun bir “komplo” kurduğunu düşünüyor ve “Fenerasyon” diye kocaman kocaman yazıyoruz.

Beşiktaş’ın 3-2 kazandığı Trabzon - Beşiktaş maçında federasyonun talimatlarına uyulmadı. Beşiktaş’ın hükmen mağlup edilmesi gerekirdi. Ancak federasyon bunu yapacağı yerde Trabzonspor’un üç puanını çaldı, Beşiktaş’a verdi. Bu karar yüzünden Sivasspor UEFA Kupasına gidemedi, takım için çok kritik milyonlarca dolardan mahrum kaldı.

Bu olay Avrupa’nın neresinde olursa olsun açığa çıktıktan sonra sorumlular bulunur bol sıfırlı tazminat davalarına konu olurdu. Sümen altı eden takım ağır yaptırımlara maruz kalırdı. Bu olay Fenerbahçe’ye olsa Adnan Polat ve Yıldırım Demirören kocaman basın açıklamaları yapar, Kutsal İttifak ile ortalıkta gürleyen Hıncalesk basın ve maşrapaları günlerce aylarca bunu tartışır, Haşmet Babaoğlu “Hıncal Ağabey’e katılıyorum” demekten yorgun düşer, Televizyonlarda duyulmadık hakaret kalmazdı.

İşte Fenerbahçe – Kayserispor maçı. Hakem tartışmalı kararlar veriyor, maçtan sonra Beşiktaş ve Galatasaray sitelerinde şu açıklama var: “Futbolda barış ortamının sağlanması adına attığımız bütün adımlara rağmen, ligin tamamlanmasına 6 hafta kalmışken, Fenerbahçe-Kayserispor maçında 70 milyonun gözleri önünde emek ve puan hırsızlığı yapıldı. Neredeyse Süper Lig şampiyonu belirlendi. ……… Lig şampiyonunun belirlenmesinde çok önemli bir maç olan Beşiktaş-Fenerbahçe maçında verilmeyen penaltı ile maçın skorunun etkilenmesi ve de bu yapılan hakem yanlışlarının her zaman Fenerbahçe lehine tezahür etmesi, hep tesadüften mi ibarettir. Ligin bitmesine 6 hafta kaldığını tekrar hatırlatıyor ve federasyonumuza sesleniyoruz; Özellikle Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu ile MHK'nın uygulamaları eşitlik ilkesine gölge düşürmektedir. Lütfen; Türk Futbolu adına gerekli önlemleri alınız. Ligin adaletini ve hakkaniyetini sağlayınız. Bu sadece Beşiktaş'ın değil spor ahlakına ve dürüstlüğe inananların haklı seslenişidir."

Yukarıda temiz eller pankartı duruyor, “Şerefinizle Oynayın Hakkınızla Kazananın” pankartları, Fenerasyonlar, Samsunspor maçından beri süre giden “Üstümüzde oyunlar oynanıyor” edebiyatı, Galatasaray ve Beşiktaş’ın yaptığı ortak basın açıklamaları hepsini hatırlıyoruz. Bu olay karşısında ne diyecekler?

Spor ahlakına ve dürüstlüğe inandığını söyleyen bu yönetimler, 3 puanın alenen, göz göre göre ve taammüden bir tarafın hanesine yazılması karşısında sessizliklerini korurken, geçmişte yaptıkları “holier than thou” kipine sıkışmış, kendi ahlaklılıklarından başka bir şeyin altını çizmeyen herkesi ve her şeyi onursuz, ahlaksız ilan eden fanatik tek sesliliklerini unutmamamızı mı bekliyorlar?

Büyük bir koro halinde yineledikleri mazlum edebiyatı simetrisinin bugün Sivasspor tarafından çok daha güçlü ve haklı bir şekilde seslendirilmesi gerekirken ellerindeki bütün güçle bu sesin bastırılması, hiçbir taraflı yazarın bu olay hakkında tek kelam etmemesi hep kendilerine yonttukları ahlakla mı bağdaşıyor?

Bu zamana kadar kulüplerine başarısızlık, acı, hüsran ve isyandan başka bir şey veremeyen, kulüpleri milyonlarca dolarla kendilerine borçlandıran, başarısız transferler, absürd hedefler, kapatılan amatör takımlarla dolu şecerelerini koyu ve kesif bir Fenerbahçe düşmanlığı ile bir kısım fanatik taraftar gözünde kompanse etmeye çalışanlar sümen altı ettikleri hak gasplarının ne acısını ne de sorumluluğunu taşıyacak değildir elbet, ancak arpa boyu kadar ahlak mesafesindeki duruşlarını Fenerbahçe – Fenerasyon esprisine bağlayıp ellerinde kupalarla Federasyon başkanlarının babalarına koşanlardan medet umanlar ve arkalarında duranlar, hani şeref diye bir kelime bildikleri için, bir kuple olsun bu olaylar karşısında ses çıkarmak mesuliyeti altındadır.

Daha dün “Bugün bir tek G.Saray şampiyon olmadı, Türkiye de şampiyon oldu. Türk futbolcuların olduğunu gösterdi. Sadece G.Saray bayrağı için değil, Türk bayrağı için de mücadele vereceğiz” diyenleri elleri patlarcasına alkışlayıp gelen yabancılar afilli isimler olduğunda “Büyük başkan”, “Efsane” diye gerim gerim gerinenler üç günde düştükleri tutarsızlıklarını belki “rekabet böyle” diye izaha kabildirler ama bunca zaman tekellerinde kabul ettikleri ahlakla dahi yargılansalar sonuç belli, haksızlar. “Roberto Carlos’un anca formasını alırlar” diyenler imzalı forma hediye edildiğinde kırmızı renge kütleleri ışık hızıyla dönerken nasıl küçüldülerse, yaşadıkları kütle kaybının matematik sabiti gibi sabit bir haysiyet kaybına uğradılar. Hem de kaç kere! Gittik diyip dönenler, Guiza üzerinden aritmetik yapanlar, Sezginler, Enginler bir senede takımlarının “duruş” adına bildiği ne varsa “ruhundan” çaldılar.

Şimdi o ruha ve duruşa 3 puan koyulmuş, kamuoyuna duyurulmuş: “Temiz bir lig isteyenler hiç de temiz değiller.”


2 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    her şeyin en en enine sahip olunsa bile bi türlü ezeli rakibini geçemeyecek olmanın verdiği acı, en zeki en entellektüel en saygı duyulası insanları bile ne hallere sokuyor be..

  2. PVH dedi ki...

    bizim entelektuel arkadas uyumustur da simdi ben uyanigim. dunyanin dort bir yanina yayilmis fenerbahce masonlari orgutuyuz, bizde gunes batmiyor. neyse, bizim blogdan yazilarin linklerini de veriyor arkadaslar sagda solda sagolsunlar. hem bu internet mecralarinda hem de buraya yorum olarak gonderilen yazilardaki ortak kanidan bahsetmek gerek. kufursuz olanlari zaten yayinliyoruz da bircogunu anlamiyoruz. ortak kani su ki biz gecen sene kaybedilen sampiyonlugu hazmedememisiz ve yazilarimizla nefret kusuyoruz. kontrolsuz ofkemiz yuzunden sacmaliyoruz ve internetin bize verdigi yetkiden de faydalanarak kusmugumuzu etrafa yayiyoruz. kimisi entelektuel, saygi duyulasi diyor, kimisi coluk cocuk, cekemeyen ibne diyor, o konuda mutabakat saglanamamis. neden anlamiyoruz ona da cevap vereyim. yukarida izlenen mantik su:

    cekemediginiz aci var --> sacmasapan saldirmaya calisiyorsunuz --> yukaridaki yaziyi yaziyorsunuz

    burada eksik olan bir nokta var, orayi anlamamiz gerekiyor. sacmasapan, mantiksiz saldiriyoruz ve bunun sebebi cekememek, burasi mantikli. fakat bunu kanitlamak icin yukaridaki yazida nerede sacmalanmis, nerede yalan soylenmis, nerede gercekler carpitilmis bunu soylemeniz gerekiyor. bunu soylemeyip sadece siz cekemiyorsunuz sacmaliyorsunuz deyince maalesef kanitlanmis olmuyor cunku bu iki yonlu bir onerme degil. yani bize

    sacmaladiniz --> cekemiyorsunuz

    onermesinin satisfiable oldugunu kanitlamaniz lazim. cekemedigimiz dogruysa

    sacmaliyorsunuz --> TRUE

    var elimizde, o zaman bunun satifsiable olmasi icin sacmaliyorsunuzun dogru olmasi lazim ve onun TRUE oldugunu gostermeniz lazim. aksi halde FALSE --> FALSE da satisfiable oluyor fakat bu durumda cekemiyorsunuz FALSE oldugu icin cekiyoruz oluyor. ne cekiyoruz onu da anlamadim gerci.

Yorum Gönder