Arda Bitti, Sıra Sabri'de


emre imza

Emre'nin transfer edilmesine destek vermediğimi daha önce dile getirmiştim, benim gibi düşünen bir avuç başka insan olduğunu da biliyoruz. Öncelikle artık Emre'nin sözleşmeli futbolcumuz olduğunu, bundan böyle Fenerbahçe için ter dökeceğini biz de biliyoruz. Bu gerçeği her Emre konusu geçince dillendirmenin anlamı yok. Emre'nin MTK maçında 15 dakika oynaması birilerinin elleri tetikte bu transfere karşı çıkanlara kendi deyimleriyle "kapak takmak" için beklediklerini gösterdi. Bazıları "Emre gol atınca sevinmezsiniz siz" gibi konunun özünden uzaklaşan ve hayali kahramanlara yöneltilmiş suçlamalarla karşıt düşüncedeki taraftarları karalamak derdindeler.

Gösterilen tepkinin amacı sorgulanmadan ve anlaşılmadan tepki vermeye çalışılınca ortaya böyle garip ve komik iddialar dökülüyor. Daha önce de bu blogda karşıt görüşler konu hakkında fikirlerini yazarken Emre transferinin isabetli olduğunu düşünenler Türk statüsünde olan yetenekli bir oyuncunun geçmişte yaptığı hatalardan dolayı yargılanmaması gerektiğini söylüyordu. Bu yeterince ikna edici ve doğru bir argüman, fakat bu durumda Emre'yi tamamen tepkisiz ve sorgulamadan kabullenmek de egoist ve ilkesiz bir tavır olurdu. Gösterilen tepkiler Fenerbahçe Spor Kulübü'nün demokratik olmayan yönetimini etkileyecek ve transferden vazgeçirecek değildi, ama kamuoyuna yapılan hataların büyük olduğunu ve affetmenin zor olduğunu hatırlatmak içindi. Bu amaca da tepkilerin gerek taraftarlar arasında gerek basında yer bulmasıyla ulaşıldı. Gençlik döneminde yaptığı hataları affedeceğimiz Emre'nin yolculuğu bütün profesyonel futbolculara örnek olmalıydı, profesyonel bir futbolcu sahada ve saha dışında bu kadar amatörce davranmamalıydı. Senelerce Beşiktaş forması giyen Nihat'ı Fenerbahçe taraftarının çok istemesi ve kimsenin buna karşı çıkmaması da bu örneği güzelce pekiştiriyordu. Fakat yönetim kurulumuz ve aziz başkanımız Aziz Yıldırım ne yapsa doğrudur, sorgulayanları şüphesiz ki sonsuz bir azap bekler zihniyetindeki insanlar Emre transferine karşı çıkmayı Aziz Yıldırım'a isyan etmek olarak algılayınca ne tepkinin amacı, ne faydası, ne de anlamı kaldı. Şimdi herkes Emre'nin hiç sakatlanmaması ve Fenerbahçe için çok faydalı olmasını kalpten istiyor ve bunun için dua ediyor, ama vasat zihinler her maçta ellerinde kapakları "işte biz haklıyız" diye bekliyor olacak, buna alışmamız gerek sanırım.

Tepkinin amacına bir nebze hizmet ettiğini söylemiştim fakat MTK maçında açılan "Emre bitti, sıra Arda'da" pankartı sadece futbolcular değil, bir kısım taraftarca bile bu tepkinin amacının anlaşılamadığını ortaya koyuyor. Tabii ki saha içinde Galatasaraylı gibi hareket etmenin yeni nesil temsilcisi Arda ayağına oturan bu topu ıskalamıyor ve "Kadıköy’e giderim; ama sadece deplasmana!.." diyerek komiklik yapıyor, ülkem insanını güldürürken aynı zamanda birilerinin âcizliklerini suratlarına vuruyor. Kendi futbolcusunu ıslıklayan, büyüklüğü parayı basıp futbolcu almayla eş gören zihniyet daha geçen sene Kadıköy'de oyundan çıkarken kendilerine parmak sallayan Arda'ya hayranlıklarını bildiriyorlar, hem de Fenerbahçe stadında, hem de bir Fenerbahçe maçında. Biz ilkesizleşmek istiyoruz diyorlar, siz de ilkesizleşin böylece egemenliğimiz pekişsin, hep biz haklı çıkalım diyorlar. Daha geçen sene "Türkiye'de sadece Galatasaray forması giyerim" diyip sözünü 8 ayda unutanları alıp parayla Fenerbahçeli yapmak kendilerini güçlü hissetmelerini sağlıyor. O yüzden Arda'nın ayağına muzluk orta yapıyorlar, Arda bu fırsatı kaçırmıyor, yarın yine yapacaklar ve Arda yine kaçırmayacak... Bir gün paraları basıp Arda'ya formayı giydirdiğimizde Arda'nın yuttuğu ilkeleri, iddiaları, sözleri onların kudretini temsil ediyor olacak. Böyle güçlü hissedecekler, böyle güçlü işte Fenerbahçe diyecekler. Sonra Fenerbahçeliliğin farklılığından, özelliğinden, güzelliğinden dem vuracaklar, Fenerbahçe'nin büyüklüğü kupa büyüklüğü değildir pankartını "Arda bitti, sıra Sabri'de" pankartının üstüne asacaklar, güçlü ve en büyük olacaklar. Bu manasız pankart için daha mantıklı bir açıklama bulamıyorum.


2 comments:

  1. Okechukwu dedi ki...

    Fenerbahçe'nin aylık resmi dergisinde Emre ile yapılan röpartaj ve öne çıkarılan manşet üzerine bende böyle yazdım birkaç gün önce...

    (Can ve Cemil ağabeyler gibi sembol olmak istiyorum)

    Sesimizi çıkarmıyoruz başkana saygımızdan,çubukluya olan aşkımızdan ancak yeter artık...
    Bazı isimler hakkındaki fikrimiz sabit ve paylaşmışız daha önce.Çıkar işini yaparsa,takımın başarısına katkıda bulunursa mücadelesinin hakkını veririz.Ama ötesi yok,en azından benim için.
    Bir çift lafta Fenerbahçe'nin yazılı ve görsel yayın organları ve resmi sitesine;
    Kaş yapayım derken göz çıkarmanın manası yok.Şirin göstermek adına taraftara, Can Bartu ve Cemill Turan'ın isimleri alet edilerek böyle sanal hedefleri futbolcuya dikte etmek yarardan çok zarar getirir.

  2. medgallis dedi ki...

    emre,arda,sabri ve digerleri yeteneklerinin disinda bir 'kultur'un parcasidir.bu kultur fenerbahcelilige denk dusmedigi icin cubukluya sevdaliyiz.islam baba 'fenerbahce buyuklugu'nu tarif ederken elinin tersiyle ittigi kupalarin yerine onlarda olmayan ve asla olmayacak bir seyleri koyuyordu.
    emre goller atabilir,buyuk baskan istedi diye kaptan dahi olabilir ama kendi icinde ancak fenerbahce maci anlatan ilker yasin kadar olacaktir.

Yorum Gönder