Türk Futbol Klişeleri #3
Basit Goller Yedik


klise

Aslında bu serinin üçüncü yazısı için oldukça fazla malzeme vardı. Fakat ben en başından beri bu yazıyı tek başına domine edeceğinden emin olduğum bir insana, Süper Ligimizin tecrübeli hocalarından Rıza Çalımbay'a ayırmak istedim. Rıza Hocam zamanında Rizespor'un Türkiye'nin en iyi kadrosuna sahip olduğunu söylediğinde garip karşıladığımı yazmıştım fakat bu yazıdan sonra hocamıza hak vermemek elde değil. Hocamızın çalıştırdığı her takım iyi, kadro oturmuş, teknik, taktik desen bir sıkıntı yok, oyuncular hocanın istediklerini yapıyor, sistem ders olacak nitelikte. Fakat Bundy Curse gibi bir kara bulut var, ayrılmıyor takımın tepesinden, hocamızın çalıştırdığı takımlar "basit goller" yiyor. Buna "basssit gol curse" diyoruz literatürde. Komplike gol ne, basit gol ne? İyi bir takım neden basit gol yer? Basit gol yemek şanssızlık göstergesi midir? Bunlara bir cevabımız yok. Yalnız Tuncay'ın İnönü'de son saniyede gol attığı ve Fenerbahçe'nin 2-1 kazandığı maçtan sonra da basit goller yedik demişti Rıza Hoca. Hani şu Anelka'nın orta sahadan tek başına taşıyıp dar bir açıdan vurup "ampül takma" deyimini futbol alemine gösterdiği gol. Bu gol basit olduğuna göre basit gol tanımı atılan gollerin % 90'ını kapsıyor olmalı. İşte lanetin kronolojisi:

Ankaragücü - 2004 (Ankaragücü - İstanbulspor)
Ankaragücü Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, istedikleri gibi oynayamadıklarını ve basit bir golle yenildiklerini söyledi. Çalımbay, iki takımın da çok fazla gol pozisyonuna girmediğini ifade ederek, “Bu kadar basit gol yemememiz lazım. Bir yan top gol oldu. İstediğimiz gibi oynayamadık. 1-0’dan sonra golü bulmak için yeterli şeyleri yapamadık. İstanbulspor da iyi direnç gösterdi. Üzgünüz” diye konuştu.

Beşiktaş - 2005 (Beşiktaş - Ankaraspor)
Karşılaşma içinde çok kötü hatalar yaptıklarını vurgulayan Rıza Çalımbay, “İstediğimiz futbolu tutturamadık ve de çok basit goller yedik. Şu anda tek düşüncemiz, Malmö maçı. Artık bu maça bakmak zorundayız. Çünkü çok kısa bir zaman kaldı.

Beşiktaş - 2005 (Beşiktaş - Samsunspor)
Rıza Çalımbay, maçtan sonraki basın toplantısını kısa tuttu, açıklamalarını yaptıktan sonra soru sorulmasına izin vermedi. Kartal'ın hocası, "Malmö maçından 2 gün sonra Samsunspor maçına çıktık. Bizim için bugün galibiyet önemliydi. Şanssız gidişe inşallah son verdik. Kötü günler bitti" diye konuştu. Çok çalkantılı günler geçirdiklerini anlatan Çalımbay, "Eskiden yaptığımız hatalardan ders aldık. Basit goller yedik. Arada bunları telafi etmeye çalışacağız. Diğer eksikliklerimizi de tamamlama gayretinde olacağız ve lige sıfırdan başlayacağız. Futbolcularımı gösterdikleri cesaretten dolayı kutluyorum" dedi.

riza

Ankaraspor - 2005 (Ankaraspor - Trabzonspor)
Ankaraspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay ise Trabzonspor karşısında ihtiyaçları olan bir galibiyet aldıklarını söyledi. Çalımbay, karşılaşma öncesi galibiyeti hedeflediklerini belirterek, "Maça kötü başladık. Basit goller yedik. İkinci yarı herkes iyi bir oyun ortaya koydu. Sonradan oyuna dahil ettiğimiz oyuncularda görevlerini iyi yaptılar ve ihtiyacımız olan bir galibiyet aldık" dedi.

Ankaraspor - 2005 (Ankaraspor - K. Erciyes)
Ligde geçen hafta Trabzonspor deplasmanından 3 puanla dönerek büyük bir avantaj yakaladıklarını belirten Rıza Çalımbay, "Bu maçı da kazanarak avantajımızı artırabilirdik. İlk yarıda iyi bir oyun sergilemedik. İkinci yarıda pozisyon bulduk ama değerlendiremedik. Her zamanki gibi savunma hatalarından basit goller yedik" diye konuştu.

Ç.Rizespor - 2007 (Ç.Rizespor - Denizlispor)
Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, maçtan sonra yaptığı basın toplantısında, sezonun en güzel futbolunu oynadıklarını belirterek, "Çaykur Rizespor'a geldiğim günden beri belki de en iyi futbolumuzu oynadık. Bir takımın yapması gereken ne varsa hepsini yaptık. Pozisyonlar da bulduk ama maalesef oynadığımız futbolu skora yansıtamadık. Pozisyonları değerlendiremedik. Çok basit goller yedik. Bu maçın daha farklı olması gerekiyordu.

Eskişehirspor - 2008 (Eskişehirspor - Sivasspor)
Çok basit goller yedik. Sivasspor, ikinci yarıda üç forvetle bütün riskleri aldı. Bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyordu. Son pas ve vuruşlardaki zaaflarımızı düzeltmemiz gerekiyor.

Türk Futbolu Klişeler Serisi


0 comments:

Yorum Gönder