Öldürülen Felsefe "Hep Destek Tam Destek"


resmi site

Resmi sitede iki gündür bildiri bombardımanı var. Bir tanesine göre Fenerbahçeli kürekçiler Aziz Yıldırım'ı desteklediklerini belirtmişler. Diğerleri boksörlerin, Fenerbahçe derneklerinin desteğinden bahsediyor. Yakında masa tenisi şubemizin başarılı sporcusu Ergün Xho'nun Çin'de zehirli 3000 kimyasal içeren bebek oyuncaklarını üreten dayıoğlunun "Aziz Yıldırım Çin'de bile örnek alınan bir spor adamıdır" açıklamasını okuruz.

Bildirilerde ortak cümle "Hep destek tam destek". Bu cümle son maçta tribünlerde de yerini almıştı. Burada insanı rahatsız eden nokta şu; "Hep Destek Tam Destek" Fenerbahçe taraftarları tarafından ortaya atılan ve uygulanan, son 5 senede alınan başarılara katkısı olan bir taraftarlık felsefesiydi. Bu cümle ve bu felsefe taraftarlara ait, onlarla şekillenen, onlarla gelişen bir felsefedir. Bu felsefeyi kulüp şekillendirmeye başladığı an veya kendisinde bu gücü görmeye başladığı an o nefretle anılan rantçı ortamın aslında bitirilmek istenmediği ama başka amaçları olan rantın devamının istendiği anlaşılır. Yani yönetim rantçılığa değil, sadece kendi istemediği rantçılara karşı tavır almış bir konuma gelir. Bunun açıklaması çok basit. Yönetim taraftarın bulup geliştirdiği bir destek felsefesini alıyor ve bugün taraftarsanız biz bunu size dikte ediyoruz ve bunu yapmak zorundasınız diyor. Resmi sitede bildiri başlıklarının "Hep Destek Tam Destek" olması bu resmi tamamlıyor. Yönetim Fenerbahçe sevgisini ve insanların Fenerbahçeliliğini tanımlayamayacağı gibi taraftarın taraftarlık felsefesini de tanımlayamaz. Tanımlayamaz çünkü taraftarla kulüp yönetimi arasında işçi-işveren ilişkisi yoktur. Yönetimin taraftara müdahale edebileceği tek nokta vardır o da kulübün sorumluluğunda olan alanlarda taraftarın sahaya madde atmak, başka insanlara saldırmak gibi yasadışı eylemleri varsa emniyet güçleriyle işbirliği yaparak bu insanları engellemek. Kimsenin taraftarlığı "Yönetim İstifa" sloganı atıyor diye sorgulanamaz. Bu zararlı bir eylemse zaten katılımı fazla olmayacak bir eylemdir ve denildiği gibi 300 çapulcu tarafından yapılıyorsa 30.000 kişinin içinde duyulmayacaktır bile. Fakat yönetim gittikçe artan kontrolsüz gücüyle taraftarın taraftarlık sınırlarını belirleyebileceğini de düşünüyor ve "Taraftarsanız 'Hep destek tam destek' demelisiniz" mesajını veriyor. Hep destek tam desteğin en etkili ve doğru taraftarlık felsefesi olduğuna taraftar ancak kendisi karar verir. Bu felsefenin doğuşu da, gelişmesi de, tribünlere direkt etkisi de bu şartlar altında gelişmiş ve olgunlaşmıştır. An itibariyle yönetimin ağzına sakız olan ve onlarca baskı pankartın üzerinde yazan bu felsefe öldürülmektedir. Bu kadar etkili ve sağlam temeller üzerinde yapılanan bu slogan Aziz Yıldırım yönetiminin "benim dediğim doğrudur ve benim dediğim yapılacak" tavrının başka bir kurbanıdır.

Bu açıklamalarda başka ilginç noktalar da göze batıyor. Kürekçiler kulübün bütçesi hakkında kesin rakamlar vererek konuşuyor ve Fenerbahçe Koleji'nin tarihsel süreçte nasıl büyüyüp geliştiğinden haberdarlar. Fenerium'un cirosundan bile haberleri var. Kürekçilerimiz boş durmamış, kuru lafla destek olmaz demiş ve araştırma yapmışlar. Yukarıdaki resimde iki tane haberde yanyana "Hep destek tam destek" sloganı geçiyor. Aralarındaki tek fark boksörlerin hep destek tam desteği tırnak içine alınmış. Tırnakla verilmek istenen mesaj "Bak boksörler uyarıyor akıllı olun arkadaşım" mesajı. Zaten diğer açıklamalar kulübün nasıl geliştiğinden, bütçenin ne kadar büyüdüğünden falan dem vururken boksörler kısa ve net yazmış. Bugüne kadar yapılanları yazacak değiliz, yönetime olan desteğimizi tekrar vurgulamak istedik diyorlar. Açıklamaya "Yahu arkadaşım neyi açıklayacaksın daha, indir lan o eli bir kere" havası hakim. 50 tane şube dururken boksörlerin açıklamasının resmi siteye haber olması boşuna değil tabii. Zaten o kadar şube arasında "kürek" şubesinin açıklamasının ilk yayınlanmasından da kıllanmıştım. "O kürekleri var ya" diyor, işte anlayın.


5 comments:

  1. aethewulf dedi ki...

    esas soru aslında basit: yönetimin getirdiği, maaşlarını ödediği sporcuların yönetimi desteklemesi anormal bir şey midir?

    hayır.

    peki yönetimin maaşlarını ödediği sporcuların yönetimi desteklemesi, bir kulübün internet sitesinde neden "haber" olur?

    çünkü yönetim baskı altındadır, kendi çevresindeki insanları kullanarak üstünde oluşan baskıya alternatif grupların varolduğunu göstermekte bu yolla kamuoyunda oluşan menfi havayı kırmaya çalışmaktadır.

    o halde kamuoyunda oluşan menfi atmosferi kırmak için kendi maaşlarını ödediği sporcuların ve kuruluşuna araclık ettiği / desteklediği derneklerin kendilerini desteklediğini bildiren bir yönetim bir tek bu gruplara ulaşabiliyorsa bu neyi gösterir?

    çaresizliği. ağır, katı, hınçlı bir çaresizliği.

    yönetim "kulüp benim" diyor farkında mısınız?

  2. Adsız dedi ki...

    Çok haklısın.Şu anda yönetimin yaptığı budur kulüp benim anlayışı ve yetkilerini kimseyle beraber kullanmak istemiyor bu uğurda taraftardan bile vazgeçebiliyor.
    Herkes Arogones gitsin diyor tamam gitsin de bu adama daha 3 hafta önce kefil olanın hiç mi suçu yok. Samandırada disiplin kalmamış, sevgi bitmiş.Sırf bir inat uğruna Zico yu gönderenler şimdi destek istemesin lütfen.

  3. Unknown dedi ki...

    yeni sezonda fenerium'dan hep destek tam destek t-shirtleri bekliyorum, dana kadar fontlarla yazılmış, giymeyenler de hain olsun.

    yapar mı yapar

  4. oralardaniyivurur dedi ki...

    @efsane;
    olur mu olur.. hatta 100.000 HDTD tişörtü diye kampanya yaparlar..

    Resmi site zaten Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk elden haber verme organı değilde, yönetimin kendini savunma mekanizması oldu..
    Josico'nun haberinde bile "öğrenildi" kelimesi kullanıldı..

  5. Efsane Maraton dedi ki...

    @umur
    resmi site zaten başlı başına bir mesele. bu kadar şikayet varken, bu kadar saçma işlere imza atarken hala aynı firma, aynı editörler ile çalışılmaya devam ediliyor. kimin firması yapıyor bu siteyi ya da derinev kimin diye sormak lazım?

    tabi bu kadar sorunun arasında tek derdimiz web sitesi olsa.

Yorum Gönder