Uğur Boral



Bana ilham perisi galibiyetlerden sonra geliyor. Hatta iyi oyunla galip gelince iki tane geliyor, birisi gittiğinde diğeri görevine devam ediyor. Cumartesi gününden beri geçen dört günün dördünde de blog güncellenecekti, dediğimiz gibi yazacak çok şey vardı, yazamadık. Sansür beni pek etkilemediği için tek tük güncellenen bloglara göz atma şansım oldu, sanırım sansürden sonra futbolla ilgili ilk yazı Hayatım Fenerbahçe'deki Uğur Boral yazısıydı. Benim de aklımda Uğur Boral'la ilgili bir yazı vardı, Hayatım Fenerbahçe'deki yazı Uğur'un son haftaları bir paragrafta özetleyen anlamlı maç sonu açıklaması üzerineymiş. Benimki Uğur'un saha içinde ne yaptığıyla ilgili olacak.

Sene başından beri Uğur'u çok eleştiriyoruz. Aslında bu eleştirilen temel dayanağı Uğur'un geçen senelerde ortaya koyduğu istikrarsız oyundu. Orta sahanın zayıflığını, arkasındaki Roberto Carlos'un formsuzluğunu denkleme koymadan sadece Uğur'un yaptıklarına odaklanınca takımdaki hemen hemen her oyuncu gibi onun da bu sene felaket oynadığını söyleyebilirdik fakat bence Uğur'a haksızlık yapılıyor. Bunun sebeplerini rakamlarla açıklayacağım.

Bu sezon Fenerbahçe'nin en büyük sıkıntılarından birisinin de hücuma yeterli destek vermeyen orta saha ve kanat oyuncuları olduğunu biliyoruz. Rıdvan defalarca şu takımdan Alex ve Guiza'yı çıkar bir kişi gol atamaz dedi (Semih ve Deivid'in sakat olduğu dönemde). Tuncay'ın sezonda en az 10-15 gole, Aurelio'nun 6-7 gole direkt katkısı olduğunu ve bunların yerini dolduracak oyuncuların bu direkt katkıyı veremediğini söylüyordu. Örneğin Selçuk, Maldonado ve Josico skoker veya asistçi oyuncular değil, bunlara Uğur ve Kazım'ı da katabiliriz. Uğur geçen sene sadece bir gol atmış ligde. Düzen bu olunca tek forvet oynamak sıkıntı yaratıyor, çift forvet ve Alex oynayınca da orta saha zayıflıyor. Bu argümanların hepsi doğru. Şimdi Uğur'un bu seneki gol istatistiklerine bakalım

İstanbul B.B. - Semih'in golünde asist Guiza'nın, Guiza'ya soldan topu ortalayan Uğur.
Hacettepe - Alex'in golünde asist Uğur, soldan orta.
Gençlerbirliği - Alex'in gölünde asist Uğur, soldan orta.
Kayseri - Penaltıyı yaptıran oyuncu Uğur.
Kocaeli - Takımın 2. golü.
Bursa - Takımın 2. golü.

İlk golde Uğur'un katkısı büyük, istatistik olsun diye uydurmadım, hatırlamayanlar ligtv'nin sitesinden gole tekrar bakabilir. Fenerbahçe ligde 16 gol atmış, Uğur'un 6 gole direkt katkısı var. % 37'lik bir oran çok iyi bir oran. Üstelik maçların çoğunda iyi oynasa da dakika 60'da oyundan alındığını hatırlatmam gerek. Uğur'un istatistikleri artık takımda orta sahadan gollere katkı sağlayan bir oyuncumuz olduğunu gösteriyor. Hücumdaki sıkıntıyı aşmamız için gereken de buydu zaten. Buradan çıkaracağımız başka bir sonuç Uğur'un süre aldıkça ve oynadıkça daha istikrarlı oynamaya başladığı. Dakika 60'da çıkar mıyım tedirginliğini de üzerinden atarsa Guiza, Alex ve Lugano ile birlikte kadroya banko yazılacak isim Uğur olur. Emre dönünce yerini kaybedecek mi göreceğiz, fakat bence etmemeli.


4 comments:

  1. methaldar dedi ki...

    26 yaşına kadar sürekli oynamamış bir oyuncudan bir anda istikrar ve oyun zekası beklemek doğru değil bence. Uğur da bu tecrübesizlik nedeniyle arada tökezliyor hâliyle. Bu sene gayet mücadele ediyor iyi gidiyor. Yavaş yavaş takım oyununa da adapte olmaya başlıyor gördüğüm kadarıyla. Ancak benim merak ettiğim, taraftarın neden doğrudan Uğur'un üstüne yüklendiği, bence ona gelene kadar bir sürü oyuncu vardı, haksızlık ettiler.

  2. Adsız dedi ki...

    Bence, genel olarak, bir oyuncunun asist ve gol sayilarina bakip takima ne kadar katki yaptigina karar vermek cok dogru degil.

    Amacim Ugur kotu futbolcu demek degil ama bir akinin son iki adimi --son orta veya son pas, son sut-- Ugur'un en iyi yaptigi sey.

    Problem cogu zaman ayrica tek yaptigi sey olmasi. En ufak bir pres ozelligi yok. Orta sahada pas yapma, topu dogru kullanma ozelligi yok. Kazim'i elestiriyoruz ama Ugur'un beke yardimi Kazim'dan da kotu. Eger rakip kapanmayan, gol atmaya calisan bir takim olursa nadiren adam eksiltebiliyor. Hepsi bu. Ugur ceza sahasinin solunda bulusup orta yapacak, veya top gene pinball oynayip onune dusecek, Ugur gol aticak diye butun eksiklikleri cekilir mi bilemiyorum.

    Hedeflerimiz konusunda ciddiysek, Ugur Fenerbahce'de ilk onbir oynayacak bir futbolcu degil. Ama iyi bir yedek. Acikcasi ben artik daha komple futbolcular gormek istiyorum.

  3. oralardaniyivurur dedi ki...

    Şu takımda hala acaba emre dönerse Uğur'u keser mi diyoruz ya..
    o yüzden yazık bu anlayışa..

  4. PVH dedi ki...

    @Chandler
    Zaten Ugur'un komple bir oyuncu olmadigini gecen seneden beri yaziyoruz. Sol ve sag kanada, hatta solbeke, defansin gobegine ve orta sahanin ortasina da 2 tane komple futbolcu gerekiyor ama degil devre arasi sezon sonunda bile bu kadar cok iyi oyuncuyu alamayiz. Ugur'un ideal bir sol acikolmadigi kesin fakat yazida da belirttigim gibi hucumdaki sorun 2 oyuncu haric gole yonelen oyuncumuz olmamasiydi. Boyle bir takimda sadece son hareketi yapabilen bir oyuncu bile bir adim one cikiyor, yani su anda elimizdeki kadroyu degistirme imkanimiz yok ve bu sartlarda Ugur'un bu takimda oynamasi gerekir diyorum. Ayni seyler Deivid icin de gecerliydi. Deivid'in savunma yonu Ugur'dan bile zayif, cok fazla faul yapiyor ve en az Ugur kadar top kaptiriyordu gecen sene. Onu takimin vazgecilmezi yapan da teknigi ve gole yatkinligiydi. Kisacasi ne Deivid, ne Ugur kusursuz kanat oyunculari ama sartlar ve kadro goz onune alindiginda ilk 11'de olmasi gereken oyuncular. Deivid'in onunde yabanci siniri engeli olacak, onu da yakin zamanda yazarim, uzerine konusuruz.

Yorum Gönder