Papazın Çayırı'ndan Türk Medyasına Armağan


arananmanset

papazın çayırı’ndan medyaya dev hizmet! Bol ünlemli, Çek’li, Cech’li, Çılgın Türk’lü dev hamasi manşet. Viyana’ya girdik metaforu dahil hepsi bir arada. Üstelik bu mükkkemmel manşeti herkes kullanabilir. Bizler bu emsalsiz manşetin yalnız papazın çayırı’nda olmasının haklı gururunu yaşarken, milli his rekoltemizin tavan yaptığı bu anlamlı gün sebebiyle manşetimizi tüm Türkiye’ye hediye ediyoruz. İşte aşağıda medyanın güdük manşetleri ve işte papazın çayırı’nın akıllara durgunluk verecek yaratıcılıkta önerisi.

Nasıl medyamız yabancı basın organlarını tarıyorsa, biz de Türk medyasını aynı özen ve hassasiyetle taradık. İstediğimiz şey bir değişiklikti. Maç bittiği andan itibaren “Çeki bozduk” ve “Viyana Kapılarına dayandık” temalı onlarca espri yapılacağının farkındaydık, yine de bir an için aksini umduk. Umudumuz ise az farkla doğru çıktı, aşağıda medyanın manşetleri.

Hürriyet - Viyana'ya Girdik
Milliyet- Çeyrek Final Cech'ini Kestik
Vatan - Bekle Viyana Yine Geliyoruz
Sabah - Çek'tik kopardık / Bu Destan Viyana'da Biter
Akşam - Çoş Türkiyem Çoş Bu Gurur Hepimizin
Zaman - Milliler Zaferi Çek'ti Aldı
Yeni Şafak – Çek’ilin Yoldan
Radikal - Türkiye Gerçekten de Çıldırdı / Viyana Kapılarının Ötesine Geçtik
Halka ve Olaylara Tercüman – Yıktık Gidiyoruz 3-2
Fanatik - Herkes Haddini Bile'çek'
Fotomaç - Bu Zafer En Büyük Baba'ya Atatürk'e
Fotospor - Türkler Viyana'da

Hürriyet, Vatan, Fotospor ve Radikal manşetlerinde yalnızca “Viyana” temasını işleyebilmiş. Bu 4 gazete arasında en iddialısı Hürriyet ve Fotospor, kafadan Viyana’ya girdiğimizi belirtmişler. Radikal de Viyana içine girdiğimizi biraz değişik bir yolla söylemiş. Burada yollama Kara Mustafa Paşa ve Kanuni’ye zira onlar Viyana Kapılarının önünde kalmışlardı.

Milliyet, Sabah, Zaman, Yeni Şafak ve Fanatik ise ‘Çek’li espride kalmışlar. Milliyet’in yaptığı Cech vurgusu iki anlamlı. Petr Cech ve Cech kelimesinin gündelik yaşamda okunuşu olan ‘Çeh’’in Çek çağrışımıyla bir taşla iki kuş vurulmuş. Ancak yine de bizim manşetimizin çok gerisindeler.

Fotomaç nedense maçı Atatürk’e armağan etmiş. Haberde başkaca Atatürk geçmediğinden bunun sebebinin ontolojik olduğunu çıkartıyoruz. Bilindiği gibi Türkiye’de her olay varoluşsal sebeplerle Atatürk’le yakından ilişkilidir, çünkü o olmasa “Sen yine anandan doğardın ama baban kim olurdu bilemezdin şerrrefsiz”

Halka ve Olaylara Tercüman ile Akşam daha mesafeli manşetler seçmişler. Akşam Türkiye’ye gaz verirken, Tercüman vurgu yapmayı tercih etmiş. Bizim manşetimizin medyaya yaraşan espritüelliği, cin kelime oyunu yok.

Bu medya manşetlerinden şu öğeleri çıkartarak ideal manşeti bulduk. Manşette mutlaka viyana göndermesi olmalı, çek’li espri zaruri, işin hamasetini arttırmak için Kurtuluş Savaşı ile metinler arası bir bağlantı bulunmalı. Ayrıca Cech’in yaptığı hata göze sokulmalıydı. Bu kıstaslarla düşününce işte o medyayı dumura uğratacak o ideal manşet çıktı:

“Çılgın Türkler Viyana Kapılarının Çek’ini Bozdu: Cech’tik Girdik”

Çılgın Türk – Kurtuluş Savaşı bağlantısı
Viyana Kapıları – Viyana bağlantısı
Çek bozmak – Çek’li cin espri
Cech’tik Girdik- Hem kapının kolunu çekmeyi, hem petr cech’i hem de Çek’leri bir arada buluşturan enfes ikileme.

Medyamıza armağan olsun.


2 comments:

  1. puhu dedi ki...

    bu da benim manşetim

    "çekse de koduk çekmese de"

  2. Ortega dedi ki...

    Fotomaç nedense maçı Atatürk’e armağan etmiş. Haberde başkaca Atatürk geçmediğinden bunun sebebinin ontolojik olduğunu çıkartıyoruz. Bilindiği gibi Türkiye’de her olay varoluşsal sebeplerle Atatürk’le yakından ilişkilidir, çünkü o olmasa “Sen yine anandan doğardın ama baban kim olurdu bilemezdin şerrrefsiz”

    Güzel nokta, tebrikler.

Yorum Gönder