Aragones - Sistem - Transfer


aragones

Bugün (sizin hatrınıza dün diyelim) şahane bir final maçı izledik, en azından keyifli, heyecanlı, gol pozisyonlu, penaltılarla bitmeyen, güzel bir maç oldu. Fenerbahçe'nin hocalığı için Aragones ismi ortaya atıldığından beri İspanya'yı daha farklı bir gözle izliyorduk. İspanya'nın kadrosu turnuvanın en iyi kadrolarından bir tanesi, belki de en iyisi, Aragones'in de bu kadroyu en iyi şekilde kullandığına şahit olduk.

Maç başında taktiksel dizilişleri gösterirken 4-1-4-1 olarak gösterseler de biz o aslında öyle değil 4-4-1-1 olacak desek, yok arkadaşım o öyle değil diyemez kimse. Senna daha bir defansif orta saha gibi oynamış olsa da onu 4-1-4'ün 1'ine yazmak yerine Fabregas'ı 4-4-1'in 1'ine yazmak daha doğru olur sanırım. İlk 5 dakika dışında orta sahada isabetli pas yapan, Almanların turnuva boyunca rakiplerini dağıtmak için kullandıkları kanatlara pas akışını kesen ve Alman orta sahasını çok da yaratıcı olmadığı orta sahanın ortasında oynamaya zorlayan İspanya hak ederek kazandı bu maçı. Bu oyun düzeninde özellikle Almanların hücumda etkili sol kanadını tamamen etkisiz hale getiren sisteme bakınca orta sahada kanatların defansa katkısının bu oyun düzeninde ne kadar önemli olduğunu anlarız. Peki turnuva boyunca rakiplerini çok iyi analiz eden, hepsini zayıf noktasından yakalayarak vuran Aragones Fenerbahçe'ye nasıl bir oyun oynatacak?

Aragones yukarıda anlattığımız 4-4-1-1 oyun düzenini Fenerbahçe'ye de oynatmak istiyorsa Fabregas yerine Alex'in oynayacağını, Uğur ve Kazım'ın bir maç Almanya maçındaki gibi oynayıp 10 maç markaj yemiş Ballack gibi oynayacağını bilmesi gerekiyor. Yok ben ısrarla bunu oynarım diyorsa da iki tane kanat oyuncusu kapıp gelmesi gerek. Aurelio'nun durumu belirsiz olduğu için orta sahanın ne olacağını da bilmiyoruz. Aurelio giderse Emre-Maldonado ikilisi ile mi oynayacağız yoksa Maldonado yerine bir futbolcu mu alınacak? Aslında daha önce de bahsetmiştik, Alex'i oynatmak istiyorsanız iki forvetle oynayamazsınız, bunu nerden biliyorsun diye soranlara Daum zamanında Alex - Nobre - Anelka üçlüsü oynarken kaybedilen puanları (sadece bu sistemde puan kaybetmiştik o yıl) ve Zico'nun ilk zamanlarında oynattığı sistemin düştüğü durum ve Newcastle maçı sonrası tek forvetli sistemin alkışlanmasını hatırlatabiliriz. Şu yazıda geçen seneler yaşadığımız sıkıntıları anlatmıştım ve aethewulf bu yazıya yaptığı yorumla Fenerbahçe'nin dizilişini tartışmıştı. Aslında Fenerbahçe'nin 4-5-1 gibi görünen dizilişine bakında Aragones'in istediğini yapma şansına sahip olduğunu söyleyebiliriz, fakat yine tartışma gelir orta sahada ve kanatlarda iki yönlü oynayabilen oyuncularda tıkanır. Emre'yi iki yönlü bir oyun oynayacağı umuduyla aldık. Umarım Appiah'ı sağ kanat oynattığımız gibi onu da sol kanatta oynatıp kanadın hücum üretme potansiyelini kırıp orta sahayı 10 metrekarelik alanda pas dağıtmaya çalışan oyunculara teslim etmeyiz. Bu yüzden Aurelio'nun kalmaya ikna edilmesi çok önemli. Aragones'in Deivid'i sağ kanatta oynatır mı bilmiyorum, oynatırsa nerede oynatır ona da emin değilim fakat sol kanadı Uğur ve Wederson ile idare edeceksek bile sağ kanatta ciddi bir sıkıntımız var. Üstelik oynayacağımız sistem nedeniyle sağ ve sol kanatlardaki oyuncuların Schweinsteiger tarzında hızlı ataklarda ve takım hücumda çoğalırken hücum sezgilerini kullanan, ikinci bir forvet gibi defansın arasına sızması gereken oyuncular olması gerekiyor. Bu durumda tek forvette Semih oynasa bile hücumda herhangi bir sıkıntı yaşamayız. Kısacası

Gökhan-----Lugano-----Edu-----Carlos
(Sağ Kanat)--Aurelio--Emre--(Sol Kanat)
-----------------Alex-----------------
---------------(Forvet)---------------

ideal bir diziliş olabilir. Bu durumda transfer yapılması gereken üç bölgeden iki tanesi için yabancı hakkımızı kullanacaksak bir tanesi için Türk oyuncu transfer etmemiz ya da elimizdeki Türk oyuncuları kullanmamız gerekiyor. Yabancı forvet transferi yapılacağını da bildiğimize göre şu anda kalan tek yabancı hakkını sağ kanattan yana kullanmak gerekiyor. Kezman ve Maldonado alternatifleri olan oyuncular olarak gönderilebilirler, Deivid ise forvet arkasına bir alternatif olarak düşünülebilir. Geçen sene Carlos sakatlandıktan sonra yaşanılan sıkıntıları yaşamamak için kulübeye bir sol bek, bir de defans transferi şart. Sağlam ve istikrarlı bir Emre, çok iyi bir sağ kanat oyuncusu ve hareketli bir forvetle geçen seneden çok daha iyi bir performans gösterecektir takım.

Aragones'e gelince; evet yaşı nedeniyle sempatik bakılmadığı kesin ama zaten Fenerbahçe'de 4 sene üst üste çalışan hoca bilmediğimiz için bunun çok önemi yok sanırım. Feldkamp'ı bilinen sağlık sorunları varken ve yıllardır takım çalıştırmamışken takımın başına getirmekle daha dün Dünya'nın en değerli kupalarından birini alan bir teknik adamı yaşları açısından benzetmek manipulasyondan başka bir şey değil. Aragones Avrupa Şampiyonası'nda müthiş bir iş çıkardı. "Zaten İspanya süper takım, o takımı şampiyon yapmak kolay" diyenlerle "Fenerbahçe yürüyerek şampiyon olmalıydı, bu kadro süper kadro, disiplinsizlik var" diyenlerin ortak kümesinin boş küme olmadığını şaşırmayarak iddia edebilirim. Oyuncularla arası nasıldır bilmiyorum, bugün (dün) hiç öyle bir zorunlulukları olmamasına rağmen hocalarını omuzlarına alan İspanyol oyuncuları gördükten sonra çok da kötü olmadığını söyleyebiliriz. Gerçi antrenmandaki tavrı bana bile itici gelmişti ama sadece mimikleri bile itici olan Fatih Terim'in futbolcular tarafından ne kadar sevildiğini gördükten sonra bu da çok geçerli bir ölçü olmaz sanırım. Umudum şu ki Aragones istediği sistemi oynatacağı oyuncularla beraber gelsin, derin ve alternatifli bir kadro kurulsun. Eğer elindeki kadro ile Avrupa Şampiyonası'nda yaptığı analizleri yapar ve taktiğin ve sistemin gücünü bu kadar iyi kullanırsa uzun yıllar unutamayacağımız bir futbol izleriz.


0 comments:

Yorum Gönder