2007/2008 Sezonunun Şampiyonu:
Fenerbahçe


sampiyon

Türkiye’de spor kelimesi futbolu refere ediyor. Buna karşın üç büyük kulübümüz de kendilerinin “Spor Kulübü” olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin önder “Spor Kulübü” olmalarıyla övünüyorlar. Bu halde kulüplerin faaliyet gösterdikleri spor alanlarının ve burada gösterdikleri sportif başarıların analizinin yapılması ihtiyacı da ortada. Bol keseden atılan “Türkiye’nin en büyük kulübü” sloganlarını ölçmek için 2007/2008 sezonunun en başarılı spor kulübünü, bütün spor dallarını kapsayan bir şekilde araştırdık. Sonuçlar aşağıda

2007 / 2008 Sezonu


Spor Dalı

Fenerbahçe

Galatasaray

Beşiktaş

01

Futbol – TSL

2.

Şampiyon

3.

02

Futbol – Paf

5.

2.

7.

03

Futbol – CL

Çeyrek Final

x

Grup

04

Futbol – UEFA

x

3.Tur

x

05

Futbol – Türkiye Kupası

Çeyrek Final

Yarı Final

Çeyrek Final

06

Basketbol – TBL

Şampiyon

Playoff Çeyrek Final

Playoff Yarı Final

07

Basketbol – Türkiye Kupası

Yarı Final

1/16 Eleme Grubu

1/16 Eleme Grubu

08

Basketbol – Euroleague

Çeyrek Final

x

x

09

Basketbol – ULEB cup

x

4.

Çeyrek Final

10

(B) Basketbol - Türkiye Ligi

Şampiyon

Finalist

Playoff Yarı Final

11

(B) Basketbol – Türkiye Kupası

Şampiyon

Yarı Finalist

Çeyrek Final

12

(B) Basketbol – Euroleague W

Çeyrek Final

x

x

13

Voleybol - Türkiye Ligi

Şampiyon

Playoff 1. Tur

2. Lig (FGÇ)

14

Voleybol – Türkiye Kupası

Şampiyon

2. Etap 2. Tur

x

15

(B) Voleybol – Türkiye Ligi

Finalist

2. Ligde

Playoff 1. Tur

16

Kürek

Şampiyon (4 Birincilik)

2. (2 Birincilik)

9.

17

(B) Kürek

4.

2.

-katılmıyor-

18

Boks

Şampiyon

-katılmıyor-

3.

19

(B) Boks

Şampiyon

-katılmıyor-

-katılmıyor-

20

Yelken

Koymuşuz *1

Sayısız Başarı *1

-katılmıyor-

21

Atletizm *2

1.(289 puan)

5. (158.5 puan)

1. ve 2.ligde yok

22

(B) Atletizm *2

1.(265 puan)

1. ve 2.ligde yok

3.(183 puan)

23

Yüzme (Yaz) *3

-

-

-katılmıyor-

24

Yüzme (Kış) *3

Şampiyon

2.

-katılmıyor-

25

Masa Tenisi

Şampiyon

-katılmıyor-

5.

26

(B) Masa Tenisi

Şampiyon

-katılmıyor-

İlk 8’de yer almıyor

27

Su Topu

-katılmıyor-

Şampiyon

-katılmıyor-

28

Briç *4

-katılmıyor-

(*4)

(*4)

29

Judo

-katılmıyor-

(*5)

-katılmıyor-

30

Hentbol

-katılmıyor-

-katılmıyor-

4.

31

(B) Hentbol

-katılmıyor-

-katılmıyor-

-katılmıyor-

32

Güreş

-katılmıyor-

-katılmıyor-

-SL Dışı-

33

Cimnastik *7

-katılmıyor-

-katılmıyor-

(*6)

34

Satranç

-katılmıyor-

-katılmıyor-

(*8)

35

Bedensel Engelliler

-katılmıyor-

(*9)

(*9)



1- Tabloya İlişkin Tanımlar ve Açıklamalar
(B) : Spor dalının bayan müsabakalarını belirtmektedir.
-katılmıyor-: Kulüp bu dalda / alanda faaliyet göstermemektedir.
X: Kulüp statü gereği bu müsabaka dalında 2007/2008 sezonunda faaliyet göstermemiştir
-SL Dışı-: Kulüp Süper Lig, 1. Lig ve 2. Lig’de yer almamaktadır.

*1 Kulüplerin ve Federasyonun sitesinden doyurucu bir bilgi alınamamıştır. Bu sebeple kulüplerin beyan ettikleri veri tabloya eklenmiştir.

*2 Branşda Türkiye Kulüpler Arası Atletizm Ligi sonuçları esas alınmıştır ve lig devam etmektedir.

*3 Branşda Türkiye Kulüpler Arası Yüzme Şampiyonası sonuçları esas alınmıştır. Yaz Sezonu yarışları 20-24 Ağustos 2008 tarihinde yapılacaktır.

*4 Bu spor dalında Türkiye Şampiyonası sonuçları esas alınmıştır ancak iki kulübün ve Briç Federasyonu’nun sitesinde son Türkiye Şampiyonu’nun kim olduğunu gösteren herhangi bir bilgi bulunmadığı için veri girişi yapılamamıştır.

*5 Bu spor dalında yapılan şampiyona hakkında herhangi güncel bilgi bulunmamaktadır.

*6 Beşiktaş Jimnastik Kulübü bu branşda başarılar almışsa da http://www.bjk.com.tr/tr/haberler.php?kat_no=5&akat_no=6&k_ , yaptığımız araştırmada Aydın'da yapılmış olan 2. Etap Aerobik Cimnastik Kulüplerarası Yarışma Sonuçları'nda Zuhal Fitness Cimnastik Spor Kulübü gibi güzide kulüplerin çeşitli başarılar almış olmasına karşın kendisini göremediğimiz için branş hakkındaki genel bilgisizliğimizi de hesaba katarak herhangi bir veri yazmaktan imtina ettik. (Bkz: http://www.turkcimfed.org/tr/dosyalar/2008/sonuclar/aero_etap2_aydin2008.pdf ) ,

*7 Genel itibariyle Jimnastik olarak bilinen bu spor dalı, Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun bu spor dalını Cimnastik olarak nitelendirmesi sebebiyle “Cimnastik” olarak yer almaktadır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün bu itibarla isminin Cimnastik Federasyonu nezdinde doğru olup olmadığı tartışma konusudur. (bkz: http://www.turkcimfed.org/ )

*8 Türkiye İş Bankası Satranç Ligi 23 Haziran – 03 Temmuz 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

*9 Bedensel Engelliler Spor Müsabakalarına katılmanın başlı başlına şampiyonluk olduğu fikriyle bu alanda sonuç yayınlamamaktayız. Yine de merak edenler http://www.besf.org.tr/2008/ adresinden spor dalları ve son puan durumları hakkında gereken bilgiyi alabilir.

2- Çalışmanın Metodu
2008 yılının en başarılı spor kulübü çalışmasında yalnızca üç kulüp esas alınmıştır. Bunun nedeni, bu üç kulübün Türkiye’de yirmiyi aşkın branşda faaliyet gösteren yegane spor kulüpleri olması, üç kulübün 100 seneyi aşkın bir rekabet içerisinde olmasıyla perçinlenen “önder” vasıfları ve gene taraftar, katılımcı, kadro ve finans olanakları ile diğer kulüplerle karşılaştırılamaz kapasiteleridir. Bu somut veriler ışığında Türkiye’deki diğer kulüpler veri toplama çalışmasına her halükarda üç kulübün gerisinde olacakları gerekçesiyle katılmamışlardır.

Çalışmada veriler spor dalına ait federasyondan alınabilecek güncel ve somut veriler arasından seçilmiştir. Buna karşın, Yelken dalında güncel ve somut verilerin karşılaştırılma imkanı bulunmadığından, Bedensel Engelliler alanında ise buna katılmanın bir “sosyal sorumluluk” kapsamında olduğuna dair inançtan veriler tabloda yer almamaktadır. Briç dalında ise veriler federasyon ve kulüp nezdinde bulunmadığı için girilememiştir.

Seçilen branşlar, “Bayan” ve “Erkek” olarak iki ayrı lig bulunmaktaysa bu şekilde tasnif edilmiştir. Gene eğer branşda uluslar arası bazda bir müsabaka bulunmaktaysa ona uygun veriler tasnife dahil edilmiştir. Bu şekilde branşlar önce Cinse, sonra ulusal kulüplerarası şampiyonaya akabinde de uluslar arası müsabakaya göre düzenlenmiş, sporcuların bireysel olarak yarıştığı ve kulüplerini temsil etmediği müsabakalar dışarda bırakılmış, sporcu bireysel olarak yarışsa dahi kulübünü temsil edeceği kulüplerarası bir müsabakada yer almışsa bu müsabaka tasnife dahil edilmiştir. Tabloda spor dalının bayanların katılımına açık müsabakaları (B) işareti ile yer alırken, erkek katılımına münhasır müsabakalarda ayrıca bir belirtme işareti kullanılmamıştır. Gene eğer statü gereği kulüp branşın belirli bir müsabakasında yer alamıyorsa bu “x” işaretiyle gösterilmiştir. Örneğin Fenerbahçe 2006/2007 Türkiye Süper Ligi şampiyonu olduğu için branşın uluslar arası çaptaki UEFA Kupası organizasyonuna katılmamıştır. Bu halde “teoride” buraya katılma hakkı bulunmasına karşın statü gereği daha önemli bir müsabakaya katılmak durumunda kalmıştır ve bu alanda da “teoride” faaliyet gösterebileceğinden hareketle veri “x” olarak girilmiş, kulüp o müsabakaya da dahil edilmiştir.

3- Verilerin Değerlendirmesi
Üç kulüp toplam 35 spor alanında faaliyet göstermektedir. Bu 35 spor alanından Fenerbahçe ve Galatasaray 26’sında, Beşiktaş ise 27’sinde yer almaktadır. Bu bakımdan en çok alanda faaliyet gösteren spor kulübü Beşiktaş’tır. Üç kulübün de katıldığı alan sayısı 18’dir.

2008 yılında bu 18 alanın ikisinde müsabakalar sonuçlanmamıştır, müsabakaların sonuçlandığı 16 alandan 6’sında Fenerbahçe, 1’inde Galatasaray ulusal klasmanda şampiyonluk yaşamıştır, Beşiktaş’ın herhangi bir şampiyonluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla Üç kulübün birbirleriyle karşılıklı rekabet ettiği alanlarda en başarılı kulüp Fenerbahçe’dir.

Genel toplamda da Fenerbahçe katıldığı 26 faaliyet alanında 11 şampiyonluk yaşarken, Galatasaray 2 şampiyonluk sahibi olmuştur. Beşiktaş’ın katıldığı 27 alanda henüz bir şampiyonluğu bulunmamaktadır.

Toplam başarı açısından Fenerbahçe 26 alanda; 11 şampiyonluk, iki 2’cilik, bir yarı final ve 4 alanda çeyrek final sahibiyken Galatasaray 2 şampiyonluk, beş ikincilik ve 1 çeyrek final sahibi olmuştur. Beşiktaş ise 2008 sezonunda hiçbir branşda şampiyonluk sahibi değilken, üç adet üçüncülük, 2 yarı final, bir dördüncülük, bir beşincilik ve üç kere çeyrek finalist ünvanına sahiptir.

Tablodan gözüktüğü üzere, Fenerbahçe üç spor kulübü arasında en çok şampiyonluğa ve sportif başarıya sahip olan kulüptür. Fenerbahçe’nin mutlak başarı oranı da diğer kulüplere göre daha yüksektir nitekim Fenerbahçe katıldığı branşların %42’sinde şampiyon olmuşken Galatasaray ancak %7’lik bir başarı oranına sahiptir ve 2008 sezonunda reel olarak Fenerbahçe Galatasaray’dan 5 kat daha fazla şampiyonluk yaşamıştır.

Üç spor kulübü arasında en başarısız ise Beşiktaş’tır. Nitekim Beşiktaş hiçbir branşda şampiyonluğa ulaşamazken, faaliyet gösterdiği alanların bir tanesinde takım 2.ligde, diğerinde amatör kümede yer almaktadır. Güreş alanında faaliyet gösteren kulüp bu branşda Süper Lig’de de yoktur.

4- Sonuç
Türkiye’de spor kulüpleri temelde üç büyük kulüp olarak anlaşılmaktayken, spor da genel olarak futbolu refere etmektedir. Buna karşın bu kulüpler “Futbol kulübü” değil, futbol şubesine de sahip olan “Spor Kulüpleri”dir. Nitekim aralarındaki rekabet de 1 spor dalının 2-3 alanında değil 18 branşda aktif olarak toplamda 35 branşda sürmektedir zira kulüplerin iddiası Türkiye’nin en iyi futbol kulübü olmakla sınırlı değildir, Türkiye’nin en büyük spor kulübü olmaktır. 100 seneyi aşkın mazileriyle bu üç kulüp bu inançla hareket etmekte ve bu vizyonla faaliyetlerini sürdürmektedir. Dolayısıyla kulüplerin karşılaştırılmasının tek başına futbol sahasına sınırlanması yetersiz olacaktır, gerçekten Türkiye’nin en başarılı kulübünü bulmak için o sezon bütün alanları kapsayan karşılaştırmalı bir analize ihtiyaç vardır. Bu şekilde yapılan bir analizde ise Fenerbahçe’nin önderliği açık bir şekilde gözükmektedir. 2007/2008 sezonunda spor kulübü bazında en başarılı takım Fenerbahçe iken diğer kulüpler bu başarıya ne oransal olarak ne de herhangi başka bir sportif başarı kıstasında yaklaşabilmiş değildir. Önder spor kulübü olmanın gereği olan birden fazla alanda faaliyet ve bu alanlarda başarı hedefi de yalnızca Fenerbahçe’de gözükmektedir. Bu bakımdan Türkiye’nin önder ve lokomotif spor kulübünün Fenerbahçe olduğu yadsınamaz. Türk Sporunun Şampiyonu 2007/2008 sezonu için Fenerbahçe’dir.



3 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    *9 Bedensel Engelliler Spor Müsabakalarına katılmanın başlı başlına şampiyonluk olduğu fikriyle bu alanda sonuç yayınlamamaktayız.

    Hahah, ilahi. "Koymusuz" gibi tabirler barindiran bir tabloyu, kendi kriterlerini nirengi noktasi alip, Sampiyonlar Ligi Sampiyonu olmus bir takimi listelemeyip de ardindan "iste hakikat" demek de biraz Ferhat Guzel argumani gibi geldi bana.

    Bunun isiginda, yuzdeye vurmali kiyaslama cabalarinin "CL ceyrek finali UEFA kupasindan ustundur" argumanindan farkli oldugunu da dusunuyor degilim.

    Ah aethewulf ah. Ne guzel yazarimizdin, ne guzel dusunurumuzdun sen. Ona inandirmistik kendimizi. Meric Tunca kaleminden cikmis gibi duran manifestolarin reklamini sozluk'te yapacagini aklimiza getirmis degildik. Aceto mu dusurdu bu lumpenlik maskesini, ne oldu da gozler karardi, bilmiyorum. Ama gordugum sudur ki, sen de artik herkes gibisin. Yolun acik olsun! Her dalda sampiyon -ama bedensel engel sporlarini sosyal sorumluluk projesi olarak algilama dusuncesiyle 'bunu saymayiz' diyen- Turk sporunun ONDER ve KURUMSAL klubu Fenerbahce'nin yilmaz savunucusu aethewulf, yolun acik olsun! Yeni skandallar ve yeni sozluk darbesi teatrelleri, sanirim daha iyi bir meskale bulman icin onemli bir adim olacaktir.

  2. aethewulf dedi ki...

    İsimsizin eleştirisi biraz garip.

    Bir kere bu incelemenin 2007/2008 sezonu için yapıldığı ta tepede yazıyor, onu görmeden yazıyı okumak gayri kabili mümkün. Dolayısıyla Galatasaray'ın 2000 yılında kazanmış olduğu UEFA kupası 2007/2008 sezonundan 7 sezon önce kazanıldığı için bu çalışmada yer almıyor.

    İkinci nokta bu tablonun Türkiye için çıkartılmış, lokal bir çalışma olduğu belli. Dolayısıyla Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olan Manchester United'ın bu listede yer alması için hiçbir sebep yok. Manchester Real'e basar mı, Barca mı 2007/2008 sezonunda daha başarılı bir spor kulübüdür A.C Milan mı türevinde tartışmaları Avrupa'nın en başarılı spor kulübü başlığı altında inceleyebiliriz, Türkiye'nin değil.

    Bedensel Engelliler noktası ise isimsiz'in yazısının bence bunlardan bile daha absürd tarafı çünkü isimsizin bihaber olabileceği şeylerden bir tanesi, Bedensel Engelliler klasmanında bir çok spor dalı bulunmakta, başlı başına bir spor dalı değil o. Dolayısıyla o klasmandaki her branşda ayrı inceleme yapmak lazım, buna karşın buna katılan kulüplerin bir tür sosyal sorumluluk kapsamında takım oluşturdukları ve burada rekabetin değil başka bir durumun olduğu da açık. Zira amaç sportif rekabet değil, sporla bazı insanlara bir hizmet götürmek. Bu da "koymuşuz" ile bir kontrast yaratmıyor zira onun yanındaki kolonda da "sayısız başarı" ibaresi yer alıyor, ölçülebilir, değerlendirilebilir veriler bulunmadığı için spor kulüplerinin bu konudaki izahatları aynen o bölüme eklenmiş. Bu da açıklamalar kısmında var.

    E şimdi "herkes gibilik", "lümpenlik" üç satır dahi okuma külfetine katlanmadan anlaşılan o ki tabloya genel geçer bakıp yoruma abanan reflekslerde gözükmüyor da buraya mı intikal ediyor?

    Velhasıl öyle olsun, herkes elindeki meşkale ile uğraşırken elinde hala daha "darbe teatreli"nden ibaret "çemkirme" kalanların uktesi böylece sonsuza dermeyan olsun.

  3. PVH dedi ki...

    "koymusuz" kelimesinin mizah amacli kullanildigini anlamamak icin ozel caba gerek. Ayrica Galatasaray Tekerlekli Sandalye Takiminin basarilarina kasten yer verilmedigi iddiasi yalan. Boyle bir amac olsa senelerdir Turkiye ligini domine eden sutopu takimina da yer verilmezdi cunku Fenerbahce'de boyle bir brans bulunmuyor. Bir de bu darbe nedir, meskale nedir anlamiyorum ben bunlardan, anlamak da istemiyorum. Baska platformlarla alakali dertleriniz varsa burasi onlari iletmeye yarayan bir yayin organi degil, derdinizi orada anlatin. Hayir nedir yani ben insanlarin kisisel takintilarini, dertlerini, hurriyetten onaylanmayan uyelikleri hakkindaki sikayetlerini dinlemek zorunda miyim? Madem ki yazinin niteligini "bak hinzira sen eskiden boyle degildin" ile olcebiliyoruz, o zaman isimsiz arkadaslar da ismini versin, cv'lerini eklesin, daha once yazdigi 150 tane yaziyi gondersin ve ben de o sekilde cevap verebileyim.

Yorum Gönder