Aptalca Bir Futbol Metaforu: Tecavüz



Barcelona - Real Madrid maçından sonra her farklı biten maçtan sonraki gibi yine cinsiyetci rezil göndermelerin olduğu bir sürü yorum okudum, herhangi bir zeka parıltısı olmayan aptalca bir metafor bulundu artık farklı biten maç sonraları için "tecavüz".

Tecavüz gibi bir kelimenin bağlamından bu denli koparılıp, bir takımın diğerinden çok daha iyi oynadığı, yıllardır çalıştığı bir bale koreografisi sergiler gibi sergilediği bir oyundan sonra yegane metafor olarak kullanılması bu topraklardaki kadın-erkek ilişkisinin nasıl algılandığının da bir yansıması. Maçın kırmızı noktalı yayınlanması geyikleri, sözde en seçkin blogcunun Twitter'da hâlâ enişte geyiği yapması, futboldaki cinsiyetci dilin kültürlü, kültürsüz; varoş, metropol bütün insanları teslim aldığını gösteriyor. Bir takımın bir takımı yenmesini karı koca ilişkisiyle açıklayanlar, belli ki kadın olmayı doğuştan aşağılık, rezil bulan bir fikrin etrafında sosyalleşmişler.

Daha korkuncu görsel olarak müthiş bir zevk veren takımın eyleminin, yani iyi bir şeyin kötü bir şey olan ya da (en azından olmasını dilediğimiz demek lazım) tecavüzle özdeşleştirebilmesi. Tecavüz haberleri okurken tiksinerek ötekileri küçümseyen adamların pek çoğu bir futbol ya da basketbol maçında rakibinden daha iyi olan bir takımın eylemine gevrek gülümsemelerle "tecavüz abi süper" diyebiliyor.

Pek çok insan için kullanılan kelimeler ya da metaforlar basit, o anda söylenip geçilen bir şey olabilir oysa büyük resme baktığımızda bu metaforlar bir söylem icat ediyorlar. İcat edilmiş egemen söylemin içinde büyüyen her insan da o dili yeniden üreterek meşrulaştırıyor. Türkiye'de "kesinlikle faşist değilim diyip, günde 20 kez sıradan faşizm örneği cümleler sarfeden adamlar olduğu gibi, kadın erkek eşitliğine iman ettiğini söyleyip bir futbol maçında bile "tecavüz ettik, "siz bizim karımızsınız" cümleleri sarfeden insanlar var. Sıradan cinsiyetçilik de bu toplumun önemli hasletlerinden ve iki yüzlülük göstergelerinden biri.

Taşından toprağından tecavüz hikayeleri fışkıran ve bilmediğimiz pek çok tecavüz hikayesini de taşının toprağının altında saklayan bir ülkede tecavüz kelimesinin neredeyse bir espri haline gelmesinin, futbol maçlarının en seçkin metaforu haline sokulmasının ne arada olduğunu nasıl ve ne kadar seviyesizleşebileceğimizin bir sınırı olup olmadığını merak ediyorum.


9 comments:

  1. aydın dedi ki...

    Bir seviyesiz yorum da benden gelsin:
    Ne kadar tecavüz metaforu kullanan varsa Bülent abla tarafından strapon vasıtasıyla..

  2. Sekhranikos dedi ki...

    Tecavüz cinsel içerik içermez. O şekilde kullanılır. Kişinin vermek istemediği haklarına saldırı tecavüzdür. Haliyle değil 5-0 1-0 dahi aslında rakip tarafından istenmediği için tecavüzdür.

    Toplumların argo kültürüne eleştiri getirmek kişiyi elit/üstün/kaliteli/eğitimli yapmıyor. Sadece gıcık eder bir hale getiriyor.

    Hoşlanmadım açıkcası yazından. Barcelona resmen evire çevire tecavüz etti. İkili ilişkilerdeki kullanımına yansıtacak olursam sağlam sikti. budur olan. bunu diyenin aklından cinsel organlar geçmiyor. Sikme kelimesi aynı amına koyma gibi gerçek manasını çoktan terketmiş kelimelerdendir. birine siktir git dediğinde onun birilerine siktirmesini nasıl hayal ederek/hedefleyerek söylemiyorsan burdaki tüm ifadelerdede cinsel bir hayal olumuyor zihinlerde.

    Özet: Barcelona gerçekten tecavüz etti. *sikti:)*

  3. Olgu dedi ki...

    Fatih'in yazısına sonuna kadar katılıyorum. Bununla birlikte bu yazıya konu olan temel yargıdan çıkartılan toplumsal sonuçları abartılı bulabilecek olanlar çıkabileceğini bilecek kadar bu toprakların çocuğuyum.

    Bu blog her zaman bu ülkenin fukarası olduğu fikir ve ifade hürriyetinin mebzul miktarda hayata geçirildiği bir platform oldu. İstisnasız bütün eleştirileri yayınladık, ne kadar ağır olursa olsun. Hatta birbirimizi de kıyasıya eleştirdik burada alenen.

    Ancak "tecavüz" gibi yoruma açık olmayan bir insanlık suçunu maalesef bu toplumda pek bir aşinası olduğumuz garabet dil oyunları ve hastalıklı bir zihinle basbayağı meşru göstermenin fikir ve ifade hürriyeti ile hiçbir alakası yok.

    Bu tip yorumlara imkan tanıyarak, istemeden de olsa bu kepazeliğin su taşıyanı olmayalım derim.

  4. Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

    @ Sekhranikos

    aynen katılıyorum.. bende tecavüz kelimesini kullanırım ama kimseye tecavüz etmek istemiyorum, tecavüzcüleri de kazığa oturtmak istiyorum.. var burada bir terslik ama kimde çözemedim

  5. Adsız dedi ki...

    hani yazı çok da rahatsız dici değil. katılırsın katılmazsın ayrı konu da. Sekhranikos kardeşimin yorumları çok daha rahatsız edici ve mantık hataları ile dolu.

  6. benden bu kadar dedi ki...

    fatih'in yazısı süper olmuş. diğer bütün yazılara tecavüz etmiş.

  7. PVH dedi ki...

    Son zamanlarda sanal ortam beni cok yoruyor arkadaslar, blog bile yoruyor. Iyice yoruldum yine, o yuzden azaldi yazma sikligim sanirim. Bu yazidaki yorumlardan sonra iyice yoruldum.

    Once Olgu'ya hakli oldugunu fakat bu yorumlari 10 kisi disinda kimsenin okuyup ciddiye almadigini soyleyeyim. Seviyesizlik ornek olarak dursun orada, uzerinden tartismak icin iyi bir arac, en azindan yorum yapanlar okur.

    Size yine sanal dunyada karsilastigim bir ornek vereyim arkadaslar. Bir kadinin escinsel bir insanla tartismasina sahit oldum, bir ara iyice ofkelenip "sana kocami gondereyim seni sakinlestirir" diye hakaret ediyordu. Escinsellikle hakaretin tipki tecavuz metaforu gigi normallestirildigi ulkemizde kulaginiza "normal" geliyordur.

    Isin garibi su; kadinin kocasi bir adamla tartisirken "sana karimi gondereyim de rahatlasin" diyemez, hatta bu oneri karsi taraftan gelirse cinnet gecirir, cinayet islemeye meyillenir.

    Burada kullandiginiz metaforlarin sekilsel olarak bir farki yok, farkinda misiniz? Mesela Cengizhan, birisi senin veya benim aile bireylerimize kufur ettiginde de gercekten bir eylem yapmak icin kufur etmiyor. Boyle olmasi bu hakki bulundurdugu anlamina mi geliyor sence?

    Yaninizda esiniz varken "karicim Barcelona nasil sikti ya, soktu, kanirtti" diye bagirabiliyor musunuz? Tecavuze ugramis bir kadinla birlikte maci izlerken "Barcelona'ya bak siktiler, bagirttilar, tecavuz ettiler hahahaha" diyebiliyor musunuz onun suratina? Bunu yapabilecek kadar sosyal yetileri gelismemis insanlar misiniz? Bunlari yapamam diyorsaniz neden herkesin okuyabilecegi bir yerde bunlari yazmaktan cekinmiyorsunuz? Sunlari gun gelince annenize, esinize, cocugunuza cekinmeden, gururla "ben yazdim" diyerek okutabilecek misiniz? Hayir diyorsaniz neden bize okutuyorsunuz? Tam olarak sucumuz ne?

  8. aydın dedi ki...

    Pvh ''sanal ortam beni yordu'' diyince kıskandım.
    Sanal ortam beni Nazi subayı yaptı.1985 ve daha geç doğumlu kuşağın üstüne kibrit çakıp yakmak istiyorum bazen.Bu yeni kuşak resmen ülkenin kıyametinin habercisi, Amerikan filmlerinde dünyanın sonunu getirecek yeni doğan çocuklar gibi.Yeni kuşağı suçlamak da durumu kurtarmıyor ama:
    Eskiden de ahlaksızdık ama en azından bunu uluorta söyleyemeyecek kadar utanmamız vardı.
    Şimdiyse ahlaksızlığı ve şirretliği bayrak yapıp sallıyoruz.

  9. Sekhranikos dedi ki...

    Kızanlar olmuş bana. Ağalar gün içinde defaatle hast dediğim olur, bunların hiç birinden şahsın siktirmesini geçtim işleme dair herhangi bir organ dahi aklıma gelmez. argo kullanımı bu şekilde olur zaten. 31 çeken arkadaşlar sayarak çekmiyorlardır sanırım.

    Toplumun sapıklığını argoya balamak saçma. Toplumlar sapıtırlar argo ise bu işten nasibini alır.

    Tecavüzcüler konusunda ise cengizhandan pekde farklı düşünmüyorum. Yokedilmeliler zannımca.

Yorum Gönder