Orada Bir Teknik Direktör Var mı?


mustafa denizli

Mustafa Denizli başlı başına bir ekol. Kendisinin sistemini Fenerbahçe’yi yönetirken anlamıyordum, hala daha anlayabilmiş değilim, Denizli sistemi diyebileceğimiz tek bir sistem var ve onu da en güzel Denizli’nin kendisi izah ediyor: Ben sistemlere inanmıyorum.

Hoca sistemlere inanmıyor ama oynattığından da kimse bir şey anlamıyor. Dün maça bakarken Beşiktaş’ı kavramaya çalıştım, şaşılacak sonuç, kavranacak hiçbir şey yoktu. Mesala, Fenerbahçe’nin en büyük zaafı gerçekten orta sahası. Bu orta sahanın yaratıcı gücü düşük, doğru düzgün pas yapamıyor ve çok fazla top kaybediyor. Hiçbir baskı yok. Fenerbahçe orta sahasında Deivid ile Alex’in hangi mevkiide oynadığı belli değil, Alex neredeyse önlibero oynayacak bir yerlerde duruyor, Kazım’ın ayağına top değmiyor buna karşın Beşiktaş orta sahasında süratli bir şekilde ileriye çıkabilen oyuncular var. Sonuç? Beşiktaş orta sahası hiç yok. Beşiktaş’ın orta sahadaki direnç gücü Cisse, son derece aptalca bir şekilde, oyundan atıldıktan sonraysa tamamen sahadan silindiler.

Fenerbahçe’nin sol kanadı Fenerbahçe için büyük tehlike, Roberto Carlos geri dönmekte zorlanıyor ve Uğur Boral çok top kaptırıyor, beklenilen Beşiktaş’ın bu kanattan bindirmesi. Hayır, tam tersine Beşiktaş bu kanattan yaptığı bir iki tehlikeli atak haricinde hiç yok. Fenerbahçe’nin sağ kanadında gene Beşiktaş’ın hiçbir varlığı bulunmuyor. E peki orta sahanın ortasında Beşiktaş yok, kanatlarda Beşiktaş yok, nerede bu Beşiktaşlılar? O da belli değil. Forvette Nobre tek başına oynuyor, Beşiktaş defansı 10 kişi kalmadan önce de 3’lü oynuyor ancak oyunun hiçbir alanında varlık gösteremiyor. Üstüne üstlük bir duran toptan gol yiyorlar. Selçuk atıyor.

Mustafa Denizli maçtan önce futbolcularını duran toplar ve araya atılan paslar konusunda uyardığını söyledi. Duran toplara 50 kere çalışmışlar. Yine de duran toptan ve araya atılan pastan gol yediler. Şimdi o zaman sormak lazım, öyle bir takım ki, sahanın hiçbir alanında hiçbir varlık gösteremiyor, Fenerbahçe’nin en zayıf, en güçsüz yerinde orta sahada çoğalması gerekirken orada çoğalmıyor, Fenerbahçe’nin en büyük gol silahı olan duran toplar konusunda hiçbir önlem alamıyor, markaj yok, baskı yok, adam paylaşımı yok, ondan sonra da maçı kaybedince feveran ediyor.

Maçı Fenerbahçe kazandı, çünkü Fenerbahçe maçı kazanmak için en azından bir şey yaptı. Fenerbahçe tek silahı olan duran topları iyi kullandı. Beşiktaş 10 kişi kaldıktan sonra da oyunu soğutabildi. Beşiktaş ne yaptı? Hiç. Fenerbahçe için en büyük tehlikeyi yaratabilecek bir adamı, Holosko’yu kenarda tutup Fenerbahçe’nin maçı kazanması için elinden gelen her şeyi yapmak dışında hiç bir şey yapmadı.

İnsan Denizli'nin takımlarına bakıp aynı soruyu sorabilir: Bir takım görüyorum ama "Orada bir teknik direktör var mı?"


0 comments:

Yorum Gönder