Dede?



Terbiyesizliğin bu kadar cesurca standart yapılmasını ve buna hiçbir tepki gelmemesini açıkçası beklemiyordum. Aragones'e Türkiye'ye geldiğinden beri "Dede" şeklinde hitap ediliyor. Koskoca gazetelerin manşetlerinde artık ismi bile yazılmıyor. Bir tanesi İspanya'da lakabının bu olduğunu iddia etmiş ama bunu ne görene ne duyana tanık oldum. Fanatik, fotomaç gibi iş ahlakı olarak şaklabanlığı benimsemiş olanlar bile değil, Türkiye'nin en köklü şu gazetelerinin başlıklarına bir bakalım

Sabah #1
Sabah #2
Sabah #3
Hurriyet #1
Hurriyet #2
Hurriyet #3
Milliyet #1
Milliyet #2

Bunlar hemen karşıma çıkanlar. Daha binlercesi var. TDK'nın internetteki sözlüğüne bakınca "Dede"nin şu anlamları olduğunu görüyoruz
1. Torunu olan erkek, büyük baba, büyük peder.
2. Büyük babadan başlayarak geriye doğru atalardan her biri.
3. Mevlevi tarikatında çile doldurmuş olan dervişlere verilen unvan.
4. ünlem, teklifsiz konuşmada Yaşlı erkeklere söylenen bir seslenme sözü.

Aragones bunların büyük babası ya da atalarından birisi olmadığına göre ve Aragones'in Mevlevi olmadığını bildiğimize göre arkadaşlar 4 numaralı tanıma dayanarak Aragones'e yaşından dolayı Dede diyorlar. İlk geldiğinde gazetelerin birisi İspanya'da Aragones'e Dede dendiğini iddia etmiş. Ben bütün Avrupa Şampiyonası maçlarını yabancı kanallardan izledim, İspanya maçlarında Dede hitabını kullanana denk gelmedim. Almışlar ve teklifsiz konuşmada kullanılan bir ünlemi komik olduğunu düşünerek kullanıyorlar. Yakında gelen yabancı teknik direktörlere "herif", "oğlan", "ihtiyar", gece eğlencesine çıkan futbolculara "keyif pezevengi" lakabını takarlarsa şok olmayın. Terminolojik olarak bunların "Dede"den bir farkı yok.

Zico da Zico'nun gerçek ismi değildi, fakat bütün Dünya'nın kullandığı ve kendisinin de onayladığı lakabı buydu. Röportaj yaparken "Sayın Zico acaba bu maçta neden oyuncu değiştirmediniz?" sorusunu sorarsanız cevap verirdi. Bu "Dede" lakabı normalse "Dede bey, istifa edecek misiniz?" şeklinde sormasını bekliyorum yürekli bir gazetecinin. Madem Aragones ile ilgili yazılarında rahatlıkla kendisinden Dede olarak bahsediyorlar ve bunu normal buluyorlar, o zaman yüzüne karşı da Dede şeklinde hitap etmelerini bekliyorum. Edemezler... Edemezler çünkü normal değil bu durum, dalga geçmek için kullanıyorlar.

Bir insana yaşı ve fiziksel özellikleri nedeniyle isim takmak en fazla ilkokulda çocuklar arasında normal karşılanır. O yaştan sonra bunu normal bulan varsa psikolojik sorunları vardır. Aragones'e yaşı nedeniyle Dede şeklinde hitap etmenin engelli bir insana isim takmaktan hiç farkı yok. Bunu yüz binlerce satan gazetelerde manşet yapmak ve buna bir kişinin bile tepki vermemesi de cesaretin ve yüzsüzlüğün en iğrenç hali.



0 comments:

Yorum Gönder