İnsanlığından Utanmak


hell

Geçen hafta Ümit Özat konusunda Ümit'e ayıp edildiği konuşuluyordu. Bizim blogda da aethewulf güzel bir yazı yazdı. Kulübün vefa, saygı gibi konularda sabıkası biliniyor ama Ümit konusunda bence ağır eleştiriler oldu. Geçmiş olsun mesajı çok geç yayınlandı, o konudaki tepkiler haklıdır fakat kulübün geçmiş olsun diyeceği belliydi. O kadar da saygısız ve alakasız değiller. Eleştirilmesi gereken tabii ki resmi site, kulüp çalışanlarının vurdumduymaz tavırları ve ciddiyetsizliği. Ümit konusunda yapılan yorumlarda insanlığından utananlar vardı mesela. Bu biraz ağır çünkü adam hayatını kaybediyordu neredeyse ve Fenerbahçe kulübü kasten ve bilerek bu olayı izlemekle yetindi gibi bir anlam çıkıyor. Geç kalan mesaj eleştirilebilir ama insanlığından utanılacak bir durum yoktu ortada. Hata resmi sitenin, kulüp çalışanlarının hatası. Fenerbahçe'ye sembol olmuş isimleri tek tek gönderen kulüp vefa nedir, saygı, sevgi nedir bilmiyor ama insanlıktan çıkmak ağır bir suçlama, o kadar da kabahatli değillerdi.

"İnsanlığımdan utandım" cümlesini görünce haftaya oynanacak Ermenistan maçı geldi aklıma. Bu maçla ilgili yorumlara spor forumlarına, interaktif platformlara, haberlerin yorum köşelerine bakarak kolayca ulaşabiliyorsunuz ve okuyunca gerçekten insanlığınızdan utanıyorsunuz. Maçın Ermenistan maçı olması yanı sıra, tarihinin 6 Eylül olması da ilahi bir tesadüf. Maçla ilgili yapılan "sahada soykırım yapmak lazım", "şimdi soykırımı görürsünüz", "katliam geliyor" mesajlarının iğrençliğini, insanlıktan çıkmışlığını, rezilliğini kelimelerle nasıl anlatırım bilmiyorum. Bunların iğrençliğinin anlaşılması için kelimelere gerek var mı onu da bilmiyorum ama böyle yorumlar yapan insanlar var onu biliyorum. 6-7 Eylül olaylarında bugün resmi sitemizi süsleyen, Fenerbahçe'nin en büyük golcülerinden Lefter bile ölümden dönmüşken hâlâ bu konuda şovenizm yapanların, empati kurma becerisinden yoksun olanların, bu iğrenç yorumları yapabilenlerin varlığından haberdar olmak üzücü ve umut kırıcı.

Sabah gazetesinin haberine bakalım:

Fenerbahçe'nin efsanevi golcüsü, milli takımın yıldızıydı Lefter Küçükandonyadis. 6-7 Eylül Olayları'nı "Rum" olduğu için yaşadı. Yardımına ise takım arkadaşları koştu. Lefter o gün, Büyükada'da yaşadıklarını, SABAH'a anlattı: "Onbeş gün önce gol attığımda omuzlardaydım. O gün ise kayalar ve boya tenekeleriyle karşılaştım. En kötüsü harçlık verdiğim çocuklar evime saldırdı. Evde ne pencere, ne kapı kalmıştı. Kızlarım küçüktü, onları öldürmeye kalktılar. İstanbul'dan Emniyet Müdürü evime geldi. Gece gördüğü manzara karşısında 'Aman Allahım' demişti. Çok sordular kim yaptı diye, ama o gün de söylemedim, bugün de söylemeyeceğim."

FB TAKIMI KORUDU
Fenerbahçeli futbolculardan Melih Ilgaz, anlatıyor: "Lefter için endişelendik ve Büyükada'ya gittik. İbrahim Kösem, Niyazi Tamakan ve Şükrü Ersoy birlikte Lefter'i korumak için onun evinde kaldık." Fenerbahçe'nin o zamanki kalecisi Şükrü Ersoy da şöyle anlatıyor: "Lefter'i korumak için bir gece evinde kaldık, ertesi gün birlikte idmana gitti. Birçok yabancı asıllı İstanbul'u terketti ama, o gole devam etti."

İnsanlığından utanmayanlar bari Lefter'den utansa... Hiçbir şey bilmeden Ermeni meselesi hakkında atıp tutacaklar en azından devletin "soykırım olmamıştır ama şartlardan dolayı ölen insanlar olmuştur" tezini öğrense... 1000 de olsa bir milyon da olsa hayatını, annesini, babasını kaybeden insanlara saygı duyulsa, rakamlarla soytarılık yapılmasa. Bazı şeyleri tarif etmek için tek kelime bile bulamıyor bazen insan. Keşke bu eşleşme hiç olmasaydı. İsviçre maçından önce sapıtan ve insanları kışkırtan, olaylardan sonra da sütten çıkmış ak kaşık gibi suçlu arayan basınımız da performansından hiçbir şey kaybetmemiş. Maçta Ermenistan'ın çok sert oynayacağı, stadta yoğun baskı olacağını şimdiden yazabiliyorlar. Allah aşkına bir takımın maçta çok sert oynayacağı nasıl öğrenilir? Kahve falında mı çıkmış? Şimdi olacaklar da belli. İstiklal marşı ıslıklanacak, bu olay bir dahaki maça kadar ısıtılıp ısıtılıp önümüze sunulacak, İstanbul'daki maçtan önce katliam, soykırım esprileri patlatılacak, maçtan sonra da sonuca göre ya Ermeni oyunculara ya dayak atılacak ya da galibiyet olursa "bu sefer denize döktük" manşetleri atılacak. Bir de soykırım esprilerine "welcome to hell, cehennemi gördünüz" sosu dökülünce insanlıktan çıkmışlar için yeni neşe kaynağı bulunmuş olur.


1 comments:

  1. aethewulf dedi ki...

    http://arielortega.blogspot.com/2008/09/cumhurbakann-ermenistana-gitme-karar.html

    burada ariel ortega cumhurbaşkanının ermenistan'a gitmesi hakkında yazmış

    http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=13948709 bu da benden.

    maksat konu derinleşsin.

Yorum Gönder