Trabzonspor UEFA'dan Ceza Alabilir



Bugün, mahkeme salonunda, hakim karşısında ve sağlıklı koşullar altında Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz Trabzonspor'un kendisine teşvik teklifinde bulunduğunu kabul ve ifade etti. Bu ifade, şike soruşturması başladığından beri, ortaya çıkan, sağlıklı koşullar altında yapılan, yalanlanmamış tek ifade / itiraf. Üstelik Mecnun Odyakmaz Mehmet Yıldız'ın da kendisine bir teşvik teklifinden bahsettiğini söyledi.

Serinkanlı bir şekilde bakarsak, bu ifadeyi destekleyecek diğer maddi delilleri ve Trabzonspor'un savunmasını görmek isteriz.

Ancak şu saatten sonra ortada başka bir durum var.

Şampiyonlar Ligi Yönetmeliği'nin 2.04 nolu maddesinin g bendinde açıkça şu yazmaktadır:

"To be eligible to participate in the competition, a club must fulfil the following criteria:
it must not have been directly and/or indirectly involved, since the entry into force of Article 50(3) of the UEFA Statutes, i.e. 27 April 2007, in any activity aimed at arranging or influencing the outcome of a match at national or international level and must confirm this to the UEFA administration in writing."

2.05 ve 2.06 nolu maddeler ise aynen şu hükme sahip:

"If, on the basis of all the factual circumstances and information available to UEFA, UEFA concludes to its comfortable satisfaction that a club has been directly and/or indirectly involved, since the entry into force of Article 50(3) of the UEFA Statutes, i.e. 27 April 2007, in any activity aimed at arranging or influencing the outcome of a match at national or international level, UEFA will declare such club ineligible to participate in the competition. Such ineligibility is effective only for one football season. When taking its decision, UEFA can rely on, but is not bound by, a decision of a national or international sporting body, arbitral tribunal or state court. UEFA can refrain from declaring a club ineligible to participate in the competition if UEFA is comfortably satisfied that the impact of a decision taken in connection with the same factual circumstances by a national or international sporting body, arbitral tribunal or state court has already had the effect to prevent that club from participating in a UEFA club competition.

2.06 In addition to the administrative measure of declaring a club ineligible, as provided for in paragraph 2.05, the UEFA Organs for the Administration of Justice can, if the circumstances so justify, also take disciplinary measures in accordance with the UEFA Disciplinary Regulations.


Yani ne diyor?

1- UEFA Şampiyonlar Ligine katılacak her kulüp, ulusal veya uluslararası seviyede maç sonucunu etkileme faaliyeti içerisinde doğrudan veya dolaylı olarak yer almadığını yazılı olarak beyan eder.

2- Eğer bir kulübün ulusal veya uluslararası seviyede bu faaliyetlerine karıştığına yönelik ciddi deliller varsa UEFA idari tedbir olarak bu kulübü 1 yıl Şampiyonlar Ligi'nden men eder.

3- Eğer durum bunu meşru hale getiriyorsa UEFA Disiplin Yönetmeliğindeki ilgili hükümler de uygulanır.

Nereye bakacağız?

UEFA Disiplin yönetmeliğine.

Madde 5bis

All persons bound by UEFA's rules and regulations must refrain from any behaviour that damages or could damage the integrity of matches and competitions organised by UEFA and they must cooperate fully with UEFA at all times in its efforts to combat such behaviour."


Yani ne diyor? UEFA kurallarına bağlı herkes, maçların ve organizasyonların dürüstlüğünü bozacak faaliyetlerden kaçınır ve UEFA ile bu konularda tam manasıyla işbirliği içerisinde davranır.

Madde devam ediyor ama anlayacağımız şu, UEFA'ya "spor ahlakı" ile ilgili konularda herkes tam ve dürüst bir şekilde ifade vermek zorunda. Yoksa? Yoksa da madde 7'ye bakıyoruz. Ne diyor? Bu kurallara uymayan 5 yıla kadar ceza alabilir. Eğer bunun fahiş etkileri varsa ceza 8 seneye de çıkabilir.

Şimdi ahlaken şuna ihtiyaç var, UEFA'ya bu durum bildirilmeli. UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmış bir takımın yönetiminin bir kulübe teşvik teklifi verdiğinin diğer kulüp tarafından itiraf edildiğini bilmek zorunda.

Ondan sonra da disiplin hükümlerini uygular mı uygulamaz mı hep birlikte göreceğiz.

Zulüm ile abad olunmuyormuş, şimdilik bu kadarını görmek de yeter.


6 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    mehmet yildiz a inancim olmadigindan bu itirafin arkasindan ciddi bir gelisme beklemiyorum.

    unutmayalim ki myildiz serbest, bu da bir nevi "mehmet seni saldik sen de bize yamuk yapma" demektir, bir anlasmadir, bir alisveristir.

    savcinin tarzi zaten belli, bu kadar acik kapi birakmayacak kadar derin bir pazarlik yaptigina suphem yok. iakin a yaptiginin bir baska versiyonunu myildiza yapmistir.

  2. Adsız dedi ki...

    gazetecilik okulunda (üniversitede) "fatih altaylı gibi şerefsizlerden olmayın" gibi bir söz vardı. bu şerefsizler şimdi nasıl şerefsizlik yapacak bekliyoruz. dönek/faşistlerden sakının haberturk satın almayın, izlemeyin ve izlettirmeyin...

  3. emre dedi ki...

    Mehmet yildiz itiraf etse bile bundan bir sey cikacagina inanmiyorum ve acikcasi cok da ilgilendirmiyor beni. Benim icin varsa yoksa namusumuzun temizlenmesi, sonrasinda onlar nasilsa bunun hesabini burada degilse obur tarafta vercektir

  4. Adsız dedi ki...

    dünyanın sonu geldi galiba, şamil tayyar düşünebiliyor, hakan şükür konuşunca adam konuştu diye dinleyen çıkıyor. durum çok vahim yani

  5. Sekhranikos dedi ki...

    aynı davada idi zaten trabzon buna rağmen gönderildi ŞL ye. yani itiraf olmazdan evvelde zanlı idi. Başkanlarının yurtdışı yasağı bile vardı. yani haliyle değişen bir durum yok.

    işin en rezil yanı delil diye bahsedilen şeyler "tapeler" -her ne boksa- ve bazı abdiik gubudik resimler. çok merak ediyorum zaten emniyetin savcılığın elinde olan bu delilleri nasıl karartabilir aziz yıldırım?

  6. Griffith dedi ki...

    Uefa bunları 8 yıl men etse ne olur? Normal şartlar altında önümüzdeki 8 yıl boyunca zaten katılamaycakları bir ligden 8 yıl men edilmeleri onlara bir şey kaybettirmez ki.

Yorum Gönder