Yenilmez Armada mı Demiştiniz? 81-59



Maç başladığında Ermal'in savunma zaafiyetini de düşünürsek en önemli hücum silahı olabilecek Oğuz'un 2 dakika geçmeden 3 faule ulaşmasıyla maça dair senaryo erken bir değişikliğe uğradı. Ukiç'in iki, Ömer'in bir üçlüğüyle hücumda üretimi sağlayan Fenerbahçe'nin savunma direnci üst seviyede olunca ilk periyotta kontrolü ele geçirdik. Göksenin ile Ukiç üzerinde baskı kurma denemesi Fenerbahçe hücumunun akışkanlığını tehdit edemedi ve hücumda iyi top çevirip savunmayı delerek kolay atışlar bulduk. Fenerbahçe maçlarında her zaman iyi oynayan Andriç dışında Galatasaray hücumu işlemiyordu. Hücumdaki en önemli dış skor opsiyonu Schumpert'in de gününde olmaması, Tutku'nun işlettiği pick and rollere karşı Ömer'in Tutku'yu top aldırmadan savunması Fenerbahçe savunması adına maça etki eden parametrelerdendi.

İlk periyotu 21-16 önde geçtikten sonra ikinci periyot Emir'in hücumda tüm sahayı gören müthiş oyunuyla farkı biraz daha açtık. Galatasaray bu bölümde faul çizgisi dışında kolay sayı bulamadı. Emir'in Sean May'e ve Lavrinoviç'e neredeyse zorla attırdığı sayılarla fark çift haneleri buldu. Devre bittiğinde skorbordda 44-33 yazıyordu. Üçüncü çeyreğin ilk bölümünde Galatasaray hücumlarında arka arkaya gelen bloklarla bulunan kolay sayılar ve Emir'in kaldığı yerden yaptığı asistlerle fark giderek açıldı. Ukiç'in sağ köşeden üçlüğüne Ömer'in tepeden gönderdiği üçlük eklenince fark 20'yi gördü ve üçüncü çeyrek 67-49 bitti.

Son çeyrek biraz saçmalasak da Galatasaray'ın geri gelecek enerjisinin de pek olmaması nedeniyle antrenman havasında geçti. Formalite niyetine oynanan son 5 dakika sonunda 81-59'la maçı kazanıp seride 1-0 öne geçtik. Sene boyunca takımın en zayıf halkalarından olan May ve Lavrinoviç'in katkıları maçı kolaylaştıran en önemli etken. Bizde beş oyuncu 10 sayının üstünde skor üretirken Galatasaray'da Andriç dışında 10 sayının üstüne çıkan oyuncu yok. Lavrinoviç Türkiye kariyerindeki en iyi maçını Türkiye Kupası yarı finalinde Galatasaray'a karşı oynamıştı, bugün hücum olarak o maçtaki kadar etkin olmasa da savunmada muazzam bir gayret gösterdi. 11 sayı, 7 ribaunt, 5 asistle çok ciddi katkı verdi. May de Emir'in müthiş servisleri sayesinde 11 sayıyı buldu. Hücumda iki guardın da çok iyi gününde olmadığı bir maçta Emir'in direksiyonu eline alıp müthiş doğru tercihlerle resital verdiği bölümde kopardık maçı. 5 sayı, 7 ribaunt, 8 asist (en az 4 asistini yedi çok kolay pozisyonlarda uzunlar) ile bir kez daha all-around oyuncunun bu topraklardaki temsilcisi olduğunu gösterdi. Ömer'in Tutku'yu pasifize etmesinin yanında takımın en skoreri olduğunu da ekleyelim 15 sayıyla. Büyük maçların büyük oyuncusu olduğunu bir kez daha gösterdi kaptan.

Galatasaray iyi bir savunma takımı, bu aslında doğru ama Fenerbahçe'nin hücum silahları doğru kullanıldığında savunmanın direncini düşürebilecek kapasitedeler. Yarı final serisinde Banvit'in bazı bölümlerde potayı görememesinin nedeni topa baskı yapan savunma karşısında delici oyuncu sayısının azlığıydı. Fenerbahçe'de ise neredeyse bütün kısalar ortalamanın üstünde penetreyle delme yeteneğine sahipler. Penetre edip doğru pası yapınca da savunmanın kendine gelmesi kolay olmuyor. Oğuz'un erken faul problemine girmesi aslında bizim aleyhimize gibi gözükse de dört kısalı oynadığımız bölümde ciddi bir üstünlük sağladık Galatasaray'a. Emir dört numara oynadığında Saras-Ukiç de sahadaydı ve oyun aklı üst düzey olan üç oyuncunun sahada olması hücumda akışkanlığı kolaylaştırdı.

Galatasaray hücum kapasitesi olarak Fenerbahçe'nin altında, eğer kolay basket imkanı vermezsek sete sette bize üstünlük sağlamaları çok mümkün değil. Bugün net savunma ribauntu almalarına müsaade etmeyince ve saçma top kayıpları da yapmayınca erken gelip kolay sayı bulmalarını engelledik. Sete sette Tutku'ya da top aldırmayınca hücum olarak bitti Galatasaray. Maç değil seri oynadığımızı unutmadan ikinci maça da aynı ciddiyetle başlamamız lazım. Bu maçı 20 sayıyla kazanmış olabiliriz ama ikinci maç yine 0-0 başlayacak. 2-0'ı yakaladıktan sonra Abdi İpekçi'de ne yapacağımızı ayrıca konuşuruz ama önce 2-0'ı yakalamak şart. Deplasmandaki maçlar öncesinde Ukiç ve Saras'ın çok kolay raydan çıkabilir havası vermesi biraz endişe verici ama Emir böyle oynadığı müddetçe bizi yenmeleri zor olur.


2 comments:

  1. jbck dedi ki...

    Aynı ciddiyetle devam etmek lazım. Karşı taraf yine şifrozen olmuş, Ülkerspor diye ağlamaya başlamışlar. Banvit serisinden sonra pek havalanmışlardı ama karşılarındaki takım Banvit değil. İki tane ters gelen adam var, Tutku ve Andric, bu iki adam düzen dışına çıktığında Galatasaray tıkanıyor. Ömer'e büyük iş düşüyor, bugün gayet iyiydi. Korkutanlar Ukic ve Saras, May ve Lavrinovic umarım böyle devam ederler.

  2. Manusal dedi ki...

    "Yenilmez armada" yenilmezlik scor olarak değil mücadele olaraktır bizim için.İlk maç için tebrikler,umarım seri sonunda tebrik eden taraf siz olursunuz zor ama imkansız değil.

Yorum Gönder