Fenerbahçe Lefter Küçükandonyadis Stadı



"- Fenerbahçe'nin teklifini nasıl kabul ettiniz?
- Nasıl etmeyeyim? Ben Fenerbahçe'den başka takım bilmezdim ki!"


Kim ne derse desin, bizim babalarımız, dedelerimiz Fenerbahçeli olduysa onun üstünde Lefter'in çok emeği var. Onu izlemiş olmak, onu görmüş olmak hatta radyoda bir maçını dinlemiş olmak bile nesiller boyu süren hikayelerin asli konusu.

Lefter'in Diyarbakır'da izi olduğu kadar, Batman'da, Mersin'de Edirne'de de izi var.

Tam 615 maç, 423 gol. 50 kez A milli olup madalya alan ilk futbolcu.

Hepsi kayıt.

Lefter'i Lefter yapan, ne sol ayağıdır, ne yurtdışına bonservis bedeliyle transfer olan ilk Türk futbolcu olması ne de 43 yaşında sahaya çıkıp şampiyonluk kupası kaldırması.

Lefter semboldür. Lefter küçük çocuklardan Cemiller, Ogünler, Rıdvanlar yaratan bayraktır. Lefter çubuklunun tertemiz halidir.

Çok üzdük be abi?

Bu ülkede Lefter'i ve Lefterleri çok üzdük. Barba Aristidi Fenerbahçesini uzakta bir radyodan takip etmek zorunda kaldı yıllarca. 6-7 Eylülde kudurmuş kalabalıkların elinden zor aldık Lefter'i.

Şimdi Fenerbahçe'ye tarihsel bir dönüşüm yaratmak yakışmaz mı?

Varlık vergisinin mucidi Saraçoğlu, Fenerbahçe'ye ne katkı yaparsa yapsın, bir Lefter kadar dokunur mu kalplere?

Küçücük çocukların önüne koyamaz mıyız şu ideali, her ne olursan ol, babanın ilaç parasını karşılamak için iş yapmaya mecbur da olsan, adın farklı, dinin farklı da olsa, iyi bir insansan, dürüst bir insansan, ahlaklı bir insansan bu ülkenin her kapısı sana ardına kadar açık.

Değil de.. İşte.. Bir başlangıç.

Lefter futbolcudur. Futbol da sahada oynanır. O sahanın üstüne Lefter yazmak, Lefter'e bir şey katmaz ama, o sahaya çıkacak olan herkesin göğsünü bir başka kabartır, o sahaya gidecek olan herkes başka bir onur duyar,

Biz de makus talihimizle barışırız belki böyle böyle,

Kimse üzülmesin, Saraçoğlu stadı verdi ama bize Fenerbahçe'yi veren Lefter'dir.

Biz bir adım atalım, inanın çok başka olacak İstanbul, Büyükada, çok başka olacak Atina, Şam, Beyrut. Çok farklı bakacak Fenerbahçeliler birbirlerine, Lefter orada durdukça.


14 comments:

  1. cromvemitra dedi ki...

    İMZA.

  2. tufan dedi ki...

    bugun bu ulkede sporda, siyasette, sanatta lefterlerin, aramlarin, hisamlarin, ohanneslerin olmamasinin musebbibi kimse mustehakini bulsun. biz ahmet, mehmet, huseyin, baran, lefter, aram, hisam, ohannesler ile bir millettik.

  3. Adsız dedi ki...

    "Varlık vergisinin mucidi Saraçoğlu" en çok utandığım Fenerbahçelilerden birisidir. başbakan olsa da "adam" (insan) olamamışlardan. başbakan olup adı stada veriyen başkaları da var...

    bu öneriyi gördükten sonra ben o stada Lefter Küçükandonyadis Stadı'ndan başka bişey demem. onlar adını değiştirmese de bizim için, taraftar için Lefter Küçükandonyadis Stadı'dır.

  4. gumgumok dedi ki...

    Her maçına gittiğim stadın ismi ister istemez acıtıyor beni de. Ne güzel olurdu gerçekten "Fenerbahçe Lefter Küçükandonyadis Stadı". Harika olurdu. Tükenmez bir gurur olurdu bizim için.

    Göremedik, dinledik senin büyüklüğünü büyük kaptan. Bu ülkede, çok çok zor ama efsane bir hayatı yaşadın. Şimdi ardından sarı, lacivert, kırmızı, siyah, her türlü renkten gözyaşı akıyor. Sen çubukluda kalbin üzerinden geçen en güzel çizgisin artık. Çubukluda o, benim için Lefter Çizgisi'dir artık.

  5. samael dedi ki...

    Dileğinin gerçekleşmesi temennimdir...

  6. 2Os dedi ki...

    Su anda FBTV'deki programi izliyorum ve LEFTER'imizin jubilesinden sonra takima tekrar donerek o seneki sampiyonlugun kazanilmasini sagladigi anektodunu dinledim...

    LEFTER futbolu birakmisken dahi ifade ettigi anlam ile geri donmus ve FENERBAHCE'mize guc katmis. LEFTER bizim icin coktan bir sembol olmus bir olgu.

    Ben diyorum ki; su gecirdigimiz zor gunlerde LEFTER ismini sahaya yeniden cikaralim ve bunu sembolize etmek adina onun bayragini tasiyan yasayan efsanemiz ALEX'imizi bundan sonra LEFTER diye cagiralim...

    Olurmu bilemem ama ben coktan Maratonun, Telekomun, Migrosun ve Feneriumun I LOVE YOU LEFTER diye inledigini ve bunun uzerine ALEX'imizin o kendine has kosusuyla tribunlere giderek selamladigini hayal ettim bile.

  7. gurkan dedi ki...

    Stada bir kez bile Fenerbahce Stadi disinda bir sey dememistim. Oneri cok mantikli Bir isim eklenecekse mabede, Lefter'den baskasi olamaz. Cok yakisir. Umarim dikkate alinir.

  8. Efe dedi ki...

    Ben de altina imzami atarim.Lefter Babanin ismi altinda mac seyretmek cik baska olur....

  9. Arıcı 07 dedi ki...

    http://hytinal.blogspot.com/
    FENERBAHÇE TARAFTAR BLOĞU
    BU LİNKİ EKLERMİSİNİZ.

  10. 2Os dedi ki...

    Bıraz once AEK'nın resmı sıtesındekı tarıhce bolumunu okuyordum kı ıcınde LEFTER'ımız ıle yapılmıs bır ropartaj var ve burada bıle onun FENERBAHCE'mıze olan askına vurgu yapılıyor.

    http://www.aekfc.gr/index.asp?a_id=3032

  11. Akaliptos dedi ki...

    Ελευθέριος, Ελευθερία: από το ομώνυμο αρχαίο επίθετο που σημαίνει «ελευθερωτής». Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται προστάτης των εγκύων γυναικών. Ζωντανός και ανεξάρτητος χαρακτήρας, διαπρέπει στα ελεύθερα επαγγέλματα. Του αρέσει η φύση, ο αθλητισμός και η ομαδική ζωή. Κερδίζει εύκολα φίλους και θαυμαστές. Ελεύθερη, έλλειψη περιορισμών.

    Eleftherios, Leftheris, Lefter : liberator, ozgurluk savascisi, kurtarici anlamina gelen eski yunan “eleftherotis” sifatindan uretilmistir. Aziz Eleftherios hamile kadinlarin koruyucusudur. Diri canli ve bagimsiz karakterdir, serbest mesleklerde basarilidir. Dogayi, atletizmi ve toplu ( birlikte ) yasami sever. Kolayca dost ve hayran edinir. Bagimsiz, ve sinirlari olmayan.

    Cuk diye oturmus dimi, Allah gani gani rahmet eylesin. Fenerbahce Cumhuriyeti ilelebet yasiyacaktir, bizim omurgasizlara da kapak olsun.

  12. 2Os dedi ki...

    cenazeye katılımdakı vurdumduymazlık sızın de canınızı acıtmadı mı? ben utanmadım dersem yalan olur...

  13. Sekhranikos dedi ki...

    "...adın farklı, dinin farklı da olsa, iyi bir insansan, dürüst bir insansan, ahlaklı bir insansan bu ülkenin her kapısı sana ardına kadar açık."

    şunu değil ülkede dünyada sağlasak ne şahane olur dünya.

  14. byzkaya dedi ki...

    Eline, yüregine saglık.Yine döktürmüşsün...
    Stadımızın isminin Lefter KÜÇÜKANDONYADİS olması önerini can-ı gönülden destekliyorum.Ayrıca bu önerinin Rasim O.. Kütahyalı'nın Pazar gecesi programda önerdiğinden önce senin tarafından yazılmış olması yüregimdeki sızıyı alıp götürdü.
    Şimdi düşünürken bile mutlu oluyorum.O tabelayı görünce nasıl mutlu olacagımı tahmin edemyorum.
    Sevgiler

Yorum Gönder