Yakın Tarihten Tribün Manzaraları I
6 Kasım 2002


6 kasim tribun

Hikaye unutulmayan 6 Kasım'dan. Şükrü Saracoğlu stadının gerçek anlamda cehennem olduğu son maçtı belki de. O maçla birlikte valilik, emniyet, kulüpler, yöneticiler çıldırdı ve 5149 nolu Sporda Şiddet Yasası hayatımıza girdi. Konu o maçta olanlar ve sonuçları değil aslında, maçtan bir hatıra, birçok kişinin bilmediği.

Maç öncesi çekilmiş maraton tribünün tam boy fotoğrafı vardı çok iyi hatırlıyorum ama ne kendi arşivimde ne de internette saatlerce aramama rağmen bulamadım. Elimdeki en iyi fotoğrafla anlatacağım. Bu maç öncesi muhteşem bir meşale şov vardı, dört tribün aynı anda meşaleleri yakmış ve sadece stad değil Kadıköy dumanaltı olmuştu. Sadece meşaleler değildi tabii günü güzel yapan, maç öncesi muhteşem samanyolu şovu ve dört tribünde de bulunan muhteşem pankartlar vardı. İşte bu pankartlardan birisinin hikayesini anlatıyor bu yazı.

O maçta açılan ve sonraları sloganlaşan "Fransız da olursun Yunan da senin sorunun tohumunda" gibi benim çok ilgimi çekmeyen hatta Galatasaray'ın Avrupa'daki rakiplerini ölümüne desteklediğim için pek benimsemediğim ve üzerindeki sloganı coşkuyla haykırmadığım şu pankart en bilinenlerinden


Tabii bu pankartların hedefinde 4 gün önce Panathinaikos'la kendi evimizde 1-1 berabere kalmamızı Yunan bayraklarıyla kutlayanlar vardı ama bu pankartları herkes biliyor zaten. Benim birazdan anlamını açıklayacağım şahane kombinasyonuna rağmen pek rağbet görmedi. Bahsettiğim kombinasyon aşağıdaki fotoğrafta küçük bayraklarla oluşturulan kombinasyon.


Hemen skorbordun sağ tarafında, maraton tribünün ortasında yer alan ufak bayraklar dikkat çekiyor. En başta üst yarısı sarı, alt yarısı lacivert bir bayrak var, ondan sonra sol tarafı beyaz, sağ tarafı açık mavi bir bayrak, onun hemen sağında da mavi-beyaz kareli bir bayrak var ve bayraklar devam ediyor. İşte bu nefis kombinasyonu oluşturan bayraklar sarı-lacivert bayraktan hemen sonra görülen bayraklar. Şimdi sırayla yanyana o bayrakları koyuyorum, hangi sırayla gittikleri daha iyi anlaşılacak.

...

ve böyle devam ediyor gördüğünüz gibi. Gerçi son koyduğum bayrağın rengi değişmiş ama şekli aynı. Peki bu bayraklar ne anlama geliyor? Buyrun

http://en.wikipedia.org/wiki/International_maritime_signal_flags#Letters

Bayrakların yerine harfleri koyun ve eksik kalan son 4 bayrağı siz doldurun...


3 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    12 harf daha yok mu? 4 degil yani..

  2. PVH dedi ki...

    Evet, ama benim koydugum bayraklarda degil de tribun fotografinda son 4 bayrak cikmamis durumda, onlari kastediyorum. Kalan 8 bayrak gorunuyor fotografta.

  3. B. dedi ki...

    atmosfere bak ya
    Kadıköy'ün yandığı günleri özledik
    seneye telsim tam bir curva olacak
    bekleyelim ve görelim

Yorum Gönder